Regeringen behåller 21 länsstyrelser

LÄNSSTYRELSERNA2013-10-01
Regeringen har beslutat att behålla alla 21 länsstyrelser. Det kommer att kräva anslagsförstärkningar. ST på länsstyrelserna gläds åt beskedet, men kritiker anser att statens regionala roll försvagas.

Regeringen går inte vidare med utredaren Mats Sjöstrands förslag att minska antalet länsstyrelser från 21 till 11. Anne-Jeanette Johansson, ordförande för ST inom länsstyrelserna, välkomnar beskedet.

– Det var skönt att få klart besked. Vi tycker att det är bra att det fortsätter att vara 21 självständiga länsstyrelser, säger hon.

Också STs ordförande Britta Lejon tycker att det är bra för de nästan 1 200 medlemmarna att de får besked. Men frågan är inte utagerad, säger hon.

– Verkligheten kommer att knacka på dörren igen. Om Sverige ska vara effektivt är nuvarande indelning för splittrad och varje del blir för liten, säger Britta Lejon.

Civilminister Stefan Attefall, KD, medger att en del länsstyrelser är små, har en ansträngd ekonomi och är sårbara. Men finansieringen är något rege­ringen kommer att fortsätta arbeta med, säger han till Publikt. Det främs­ta skälet bakom regeringens beslut är en önskan att slå vakt om den lokalkännedom som länsstyrelserna besitter.

– Landshövdingen kan vara den aktör som samlar statliga myndigheter, kommunala politiker och intresse­organisationer på ett sätt som ingen annan aktör i länet förmår göra. Och till det ska läggas myndighetsrollen.

Men resonemanget får kritik av Mats Svegfors som tidigare har utrett hur det offentliga Sveriges ansvars­tagande ska vara fördelat mellan central, regional och lokal nivå i den så kallade ansvarskommittén.

– Att ha 21 länsstyrelser som har lokal­kännedom men som på grund av sin litenhet inte kan göra någonting, det är det ingen finess med, säger han.

Mats Sjöstrands utredning räknade ut att en oförändrad myndighetsstruktur fordrar anslagstillskott på minst 340 miljoner kronor årligen.

Stefan Atte­fall tror att det är att ta i för mycket.

– Sedan dess har vi utvärderat verksamheten. Det visar sig att länsstyrelserna klarar sina verksamhetsmål ganska bra. Det finns inte den ko på isen som Mats Sjöstrand påtalar. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.