Regeringen behåller 21 länsstyrelser

LÄNSSTYRELSERNA2013-10-01

Regeringen har beslutat att behålla alla 21 länsstyrelser. Det kommer att kräva anslagsförstärkningar. ST på länsstyrelserna gläds åt beskedet, men kritiker anser att statens regionala roll försvagas.

Regeringen går inte vidare med utredaren Mats Sjöstrands förslag att minska antalet länsstyrelser från 21 till 11. Anne-Jeanette Johansson, ordförande för ST inom länsstyrelserna, välkomnar beskedet.

– Det var skönt att få klart besked. Vi tycker att det är bra att det fortsätter att vara 21 självständiga länsstyrelser, säger hon.

Också STs ordförande Britta Lejon tycker att det är bra för de nästan 1 200 medlemmarna att de får besked. Men frågan är inte utagerad, säger hon.

– Verkligheten kommer att knacka på dörren igen. Om Sverige ska vara effektivt är nuvarande indelning för splittrad och varje del blir för liten, säger Britta Lejon.

Civilminister Stefan Attefall, KD, medger att en del länsstyrelser är små, har en ansträngd ekonomi och är sårbara. Men finansieringen är något rege­ringen kommer att fortsätta arbeta med, säger han till Publikt. Det främs­ta skälet bakom regeringens beslut är en önskan att slå vakt om den lokalkännedom som länsstyrelserna besitter.

– Landshövdingen kan vara den aktör som samlar statliga myndigheter, kommunala politiker och intresse­organisationer på ett sätt som ingen annan aktör i länet förmår göra. Och till det ska läggas myndighetsrollen.

Men resonemanget får kritik av Mats Svegfors som tidigare har utrett hur det offentliga Sveriges ansvars­tagande ska vara fördelat mellan central, regional och lokal nivå i den så kallade ansvarskommittén.

– Att ha 21 länsstyrelser som har lokal­kännedom men som på grund av sin litenhet inte kan göra någonting, det är det ingen finess med, säger han.

Mats Sjöstrands utredning räknade ut att en oförändrad myndighetsstruktur fordrar anslagstillskott på minst 340 miljoner kronor årligen.

Stefan Atte­fall tror att det är att ta i för mycket.

– Sedan dess har vi utvärderat verksamheten. Det visar sig att länsstyrelserna klarar sina verksamhetsmål ganska bra. Det finns inte den ko på isen som Mats Sjöstrand påtalar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA