Regeringen klargör sjukregler

SJUKFÖRSÄKRING2009-10-23

I sin proposition om sjukförsäkringen förtydligar regeringen vilken grupp långtidssjuka som kan undantas från att bli utförsäkrade. Men fortfarande finns risk för att långtidssjuka blir helt utan ersättning.

Under 2010 beräknas ungefär 50 000 långtidssjuka bli utförsäkrade från sjukförsäkringen. I stället ska Arbetsförmedlingen ta över ansvaret för gruppen och erbjuda ett introduktionsprogram och aktivitetsstöd.

I den proposition regeringen nu har lagt till riksdagen har man delvis tagit hänsyn till kritiken från remissinstanserna.

Men även med detta förslag riskerar en grupp långtidssjuka att bli helt utan ersättning efter årsskiftet. De finns bland dem som i dag har tidsbegränsad sjukersättning, men aldrig haft någon registrerad sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Om Försäkringskassan bedömer att de är så sjuka att de ska beviljas undantag från utförsäkring betalas ingen ersättning ut.

Och den som inte beviljas undantag, men ändå är för sjuk för att delta i Arbetsförmedlingens program, kan få tillbaka sin sjukpenning först efter en karenstid på 87 dagar.

Flera remissinstanser var kritiska till reglerna om undantag från utförsäkring. De reglerna har omarbetats. Den som vill beviljas undantag från utförsäkring måste, enligt det nya förslaget, uppfylla något av följande tre kriterier:

  • Ha behov av omfattande vård, på sjukhus eller i hemmet, under en så stor del av dagen att det utesluter arbete eller deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program.
  • Ha en sådan sjukdom att det skulle vara förenat med risk för allvarlig försämring om den försäkrade återgår i arbete eller deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.
  • Till följd av sjukdom har en sådan avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig att han eller hon inte kan tillgodogöra sig information, exempelvis vad som kan förekomma vid psykossjukdomar eller vissa hjärnskador.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Inlagt av peter (ej verifierad) sön, 10/25/2009 - 18:06
Hej
har läst prop Ds 2009:45-46 inte alla får igen full akassa
bara till dom som utträtt ur en arbets-löshetskassa mellan den 1 januari 2007 och den 30 september 2009 och återinträder i a – kassa i 3 månader får rätt till full a-kassa,övriga ej medlemmar måste vara med 12 mån och får 320 kr/dag ,undrar varför bara dom får full och inte vi andra diskriminering ????,jag har jobbat 25% ca 40 timmar / v + 75% ej varaktig sjukersättning, om oss finns inget skrivet i proparna bli vi helt utan ersättning???? 12 månader det blir försent för dom som utförsäkras jan 2010. Cristina Husmark Pehrsson (M) och Gunnar Axén (M): Oron att stå utan pengar obefogad - skyddsnätet finns kvar
ännu en osanning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA