Utförsäkring kostar miljarder

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-11-02

Var tredje utförsäkrad kommer att bli sjukskriven inom ett halvår. Det tror Försäkringskassan i en rapport till regeringen. Kostnaderna för sjukpenningen kommer att öka med flera miljarder kronor.

Under nästa år kommer drygt 21 000 personer att förlora sin sjukpenning för att de har förbrukat det maximala antalet sjukdagar. Ytterligare mer än 33 000 förtidspensionerade med tidsbegränsad sjukersättning kommer att bli av med sin ersättning. I en ny rapport till regeringen räknar Försäkringskassan med att ungefär en tredjedel av dem kommer att bli sjukskrivna på nytt, skriver Riksdag & Departement.

I rapporten utgår Försäkringskassan från att de här personerna, som alltså är för sjuka för att kunna återgå till arbetsmarknaden, kommer att utnyttja det maximala antalet sjukdagar på nytt. Kostnaderna för sjukpenningen kommer därför att öka med flera miljarder kronor de närmaste åren. Enligt uppgifter i Ekot stiger kostnaderna med drygt 20 procent år 2012, från 17,2 miljarder kronor till 20,8 miljarder.

– Jag tycker att det är självklart att några personer kommer att återkomma till sjukförsäkringen efter de insatser från Arbetsförmedlingen som nu ska göras. Vi ska inte glömma bort att det här handlar om människor som varit sjukskrivna eller haft en tidsbegränsad förtidspension i många år och inte fått den hjälp de behöver, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, M, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA