Regeringen sparkar chef för »besvärlig« enhet

SPARKAD2007-11-14

Chefen för regeringens jämställdhetsenhet har fått lämna sin post. Ministern skyller på omorganisation, men personalen har fått höra att deras verksamhet är obekväm för den övriga organisationen.

Beskedet om att jämställdhetsenhetens chef Marianne Laxén lämnar sin befattning kom som en total överraskning för personalen.

–Hon är kunnig och väldigt omtyckt. I arbetsplatsundersökningar har hon fått höga betyg inom alla områden från de anställda. Enheten blev väldigt överrumplad, säger Ann-Marie Nilsson, tjänsteman på enheten och sektionsordförande för ST.

Marianne Laxén har ännu inte erbjudits någon ny tjänst, utan är ledig med lön i avvaktan på besked från arbetsgivaren.

–Jag har full förståelse för att regeringen väljer de chefstjänstemän den vill, säger hon till ST Press. Men sättet att göra det här på är helt utanför några hyggliga ramar.

Inte nöjd med förklaringen

Varför hon omplaceras har enheten fortfarande inte fått något ordentligt svar på. Ansvarig minister Nyamko Sabuni har i Rapport hänvisat till en pågående omorganisation inom departementet. Men Ann-Marie Nilsson och kollegerna har fått en annan motivering av statssekreterare Christer Hallerby.

–Han menade att det finns som en »fantombild« av enheten i Regeringskansliet, säger hon. Men i en sådan bör man känna igen sig, och det gör inte vi. Det verkar som om den politiska ledningen inte har något förtroende för enheten. Man tycker att den är besvärlig för genomförandet av jämställdhetspolitiken, och för departementet överhuvudtaget.

Har ofta synpunkter

Jämställdhetsenheten är en del av integrations- och jämställdhetsdepartementet, och ska värna jämställdhetsaspekten och bistå regeringen att genomföra sin jämställdhetspolitik. Enheten har ofta synpunkter på förslag där departementen inte tagit tillräcklig hänsyn till konsekvenser för kvinnor respektive män.

–Jämställdhetsenheten har alltid varit lite besvärlig för folk eftersom vi vill ha in det här med kvinnor och män, säger Ann-Marie Nilsson. Men det är ju vårt jobb! Vi driver inget eget. Vi är ju opolitiska tjänstemän, och alla är professionella.

Även Christer Hallerby hänvisar till omorganisationen. Han säger att enheten gjort ett bra jobb, men anser inte att en jämställdhetsenhet per definition måste vara lite besvärlig.

–Den ska inte vara mer besvärlig än andra enheter. Det är regeringens jämställdhetspolitik som ska drivas igenom. Man kan räkna upp flera enheter som är kontroversiella. Det finns inget egenvärde i att vara jobbig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA