Regeringen vill förändra sjukreglerna

SJUKREGLER2011-04-12

De nya sjukreglerna är framgångsrika – men enskilda personer har kommit i kläm, anser regeringen. Därför vill man göra vissa justeringar. Men TCO har invändningar mot flera förslag.

Regeringen vill bland annat öka möjligheterna till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och företrädare för allianspartierna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Den som fortfarande efter två och ett halvt år är för sjuk för att kunna dra nytta av Arbets­förmedlingens insatser, där det alltså »anses oskäligt på grund av sjukdom«, ska kunna bli kvar i sjukförsäkringen. Den som lämnar en tidsbegränsad förtidspension utan att ha haft någon sjukpenninggrundande inkomst, de »nollklassade«, ska kunna få ekonomiskt stöd motsvarande den ersättning de haft under arbetslivsintroduktionen – och ett nytt bostadsstöd ska införas för den gruppen. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska också förbättra sitt samarbete.

TCO är positiv till ansatsen, men har flera invändningar. Dels anser TCO att begreppet »oskäligt« är alltför otydligt – och dels menar man att förslaget om de »nollklassade« är otillräckligt. Många kommer också i fortsättningen att tvingas leva på bidrag, skriver TCO som föreslår att det införs en rehabiliteringsersättning på sjukpenningnivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA