Regeringskansliet föreslås öka säkerhetsskydd

REGERINGSKANSLIET2020-05-14

Den särskilde utredaren Stefan Strömberg föreslår att Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet ska omfattas av samma säkerhetsbestämmelser som övriga myndigheter.

Utredaren Stefan Strömberg föreslår att alla bestämmelser i säkerhetsskyddslagen och de flesta av bestämmelserna i säkerhetsskyddsförordningen ska gälla också för Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet.

I dag regleras mycket av säkerheten för Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet genom interna föreskrifter. Att säkerhetsskyddet för de här myndigheterna historiskt varit reglerat i särskild ordning beror enligt utredaren på att de har en särställning i förhållande till andra förvaltningsmyndigheter.

2019 infördes en ny säkerhetsskyddslag och en ny säkerhetsskyddsförordning. Bestämmelserna gäller i begränsad utsträckning för riksdagen, Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet. Eftersom dessa dock bedriver verksamhet som är säkerhetskänslig och innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter bör de enligt utredaren omfattas av samma regler som andra myndigheter.

Det säkerhetsskydd som regleras i säkerhetsskyddslagen och säkerhetsförordningen gäller spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota säkerhetskänslig verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA