Regeringskansliet föreslås öka säkerhetsskydd

REGERINGSKANSLIET2020-05-14
Den särskilde utredaren Stefan Strömberg föreslår att Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet ska omfattas av samma säkerhetsbestämmelser som övriga myndigheter.

Utredaren Stefan Strömberg föreslår att alla bestämmelser i säkerhetsskyddslagen och de flesta av bestämmelserna i säkerhetsskyddsförordningen ska gälla också för Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet.

I dag regleras mycket av säkerheten för Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet genom interna föreskrifter. Att säkerhetsskyddet för de här myndigheterna historiskt varit reglerat i särskild ordning beror enligt utredaren på att de har en särställning i förhållande till andra förvaltningsmyndigheter.

2019 infördes en ny säkerhetsskyddslag och en ny säkerhetsskyddsförordning. Bestämmelserna gäller i begränsad utsträckning för riksdagen, Regeringskansliet, utlandsmyndigheterna och kommittéväsendet. Eftersom dessa dock bedriver verksamhet som är säkerhetskänslig och innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter bör de enligt utredaren omfattas av samma regler som andra myndigheter.

Det säkerhetsskydd som regleras i säkerhetsskyddslagen och säkerhetsförordningen gäller spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota säkerhetskänslig verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.