Region får revisorskritik

UPPHANDLING2009-01-08

Region Skåne kritiseras av sina revisorer för att ha brutit mot upphandlingsreglerna. Enligt revisionen har regionen köpt konsulttjänster för mångmiljonbelopp utan upphandling.

Region Skåne gjorde i maj 2007 en upphandling av konsultstöd. Uppdraget gick till konsultföretaget McKinsey som för 1,7 miljoner kronor skulle hjälpa sjukvården att hålla sin budget, skriver Sydsvenskan.

Nu anser revisorerna i en granskningsrapport att det finns betydande brister i upphandlingen av tjänster från McKinsey.

När McKinsey i april 2008 gav ett förslag till hur Region Skåne skulle genomföra sin förnyelseplan fick företaget uppdrag till en kostnad av fyra miljoner kronor i månaden under ett halvår. Någon upphandling föregick inte det nya uppdraget. Totalt har McKinsey fått uppdrag till en kostnad av drygt 35 miljoner kronor.

Med tanke på uppdragets storlek borde regionen inte ha gett uppdraget direkt till McKinsey utan en större upphandling.

Men regiondirektören Sören Olofsson anser att det viktigaste var att besparingsarbetet inte blev försenat:

– En stor upphandling hade fördröjt vårt arbete med 4–5 månader, säger han till tidningen.

Han är inte heller säker på att en stor upphandling skulle ha gjort konsultuppdraget billigare.

Revisorerna påpekar också brister hos fakturorna från McKinsey. Det finns inga specifikationer av vad som utförts, vem som gjort det och hur lång tid det har tagit.

– Fakturorna ser ut som de ska enligt avtalet med McKinsey, säger Sören Olofsson, som tycker att revisorernas kritik saknar grund.

Region Skåne har under hösten fortsatt att anlita McKinsey utan föregående upphandling, skriver Sydsvenskan. Till en kostnad av 8,4 miljoner kronor har företaget hjälpt Helsingborgs lasarett att försöka nå balans i ekonomin.

Region Skåne


Region Skåne bildades 1999 genom att landstingen i Malmöhus län och Kristianstads län samt sjukvården i Malmö stad gick ihop. Regionen är också en försöksverksamhet för utvidgad regional självstyrelse. Den har fått ta över vissa statliga uppgifter från länsstyrelsen, preliminärt till 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA