Regionala skillnader hos F-kassan

SOCIALFÖRSÄKRING2014-05-13

Var i landet man bor kan avgöra om man straffas för bidragsfusk eller inte. Risken för påföljd för den som lurat Försäkringskassan är större i Skåne och i Norrland än i Stockholm och Göteborg.

Försäkringskassan har upptäckt att fler fall av bidragsfusk leder till strafföreläggande, åtalsunderlåtelse eller fällande dom i Malmöregionen och i norra Sverige än i till exempel Stockholm och Göteborg.

”Vi håller på att ta fram exakta siffror över skillnaderna. Det är för tidigt att presentera den statistiken, men vi ser att det handlar om så pass stora skillnader mellan regionerna att vi måste göra något åt det”, säger Daniel Johansson, chef för kontrollfrågor på Försäkringskassans huvudkontor, till Dagens Nyheter.

Enligt Daniel Johansson kan skillnaderna bero på att handläggarna arbetar efter olika rutiner för när man ska göra en polisanmälan. En annan förklaring skulle kunna vara att polisen har olika rutiner när man får in anmälningar. ”Det kan vara så att våra ärenden inte prioriteras på samma sätt överallt. Vi vet att bedrägeribrotten rent generellt har ökat väsentligt i samhället under de senaste åren, och det har möjligen påverkat hur polisen använder sina resurser”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA