Rehabiliteringsgaranti misslyckad reform

SJUKSKRIVNINGAR2015-10-27

Reformen med en rehabiliteringsgaranti för att hjälpa personer med psykisk ohälsa har misslyckats. Målet att få fler med psykisk ohälsa tillbaka i arbete har inte nåtts, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Sedan 2008 har staten satsat drygt sex miljarder kronor på att få personer som lider av psykisk ohälsa tillbaka i arbete. Men den så kallade rehabiliteringsgarantin har inte bidragit till att fler börjar arbeta igen. Patienterna får vänta länge och får inte alltid den hjälp de behöver, konstaterar Riksrevisionen.

Rehabiliteringsgarantin är en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Syftet är att förhindra sjukskrivning och få fler personer som lider av mildare former av psykisk ohälsa att komma tillbaka i arbete. Riksrevisionen anser att regeringen inte har utformat och utvecklat överenskommelserna utifrån den kunskap som finns om rehabiliteringsgarantin och dess effekter.

”Regeringen bör överväga att ändra rehabiliteringsgarantins utformning eller lägga ner den. Patienter drabbas när de får sen eller felaktig behandling som inte ökar chanserna för att de ska kunna börja arbeta igen. För samhället bidrar det till att kostnaderna för sjukfrånvaron fortsätter att öka”, säger riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen pekar ut flera brister i garantin. Patienterna får ofta inte någon kvalificerad första psykologisk bedömning. Patienter får vänta länge på behandling eftersom det fortfarande inte finns tillräckligt med kvalificerade behandlare. Det går inte att avgöra om patienter blivit hjälpta eftersom det inte finns något krav på uppföljning.

Psykisk ohälsa kostar ungefär 70 miljarder kronor årligen för samhället och är i dag den främsta anledningen till sjukfrånvaro. Psykiska diagnoser står för cirka 40 procent av alla sjukskrivningar som ersätts av Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av TS (ej verifierad) fre, 11/13/2015 - 19:42
Psykisk ohälsa opersonlig kattastrof beror väldigt ofta på arbetsgivaren!
Man kan inte rehabliteras tillbaks till en sjuk arbetsmiljö. Det måste till straff fänglse och böter för vissa arbetsgivare särskilt kommun stat lansting inte bara peka ut en sjuk syndabock som är svår att rehablitera tillbaka. Skulden ligger fel!!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA