Rehabkedja ger bättre handläggning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-06-30

I en rapport till regeringen hävdar Försäkringskassan att tidsgränserna i rehabiliteringskedjan leder till att människor snabbare kommer i arbete efter sjukskrivningen.

Enligt Försäkringskassans pressmeddelande finns en fortsatt trend av färre och kortare sjukfall. Antalet överlämningsmöten tillsammans med Arbetsförmedlingen har ökat kraftigt och andelen personer som lämnat tidsbegränsad sjukersättning och är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har fördubblats.

”Orsakernas respektive inverkan är svår att isolera men de nya reglerna bör ha förstärkt den trend som varit under flera år. Redovisningen visar också att Försäkringskassans aktiviteter successivt har ökat sedan rehabiliteringskedjans införande vilket har resulterat i en mer aktiv handläggning”, skriver kassan i rapporten till regeringen.

Att så många förs över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen beror dock främst på att andelen som nått maximal tid med tidsbegränsad sjukersättning ökat.

Andelen avslag på begäran om sjukpenning låg högre i fjol än året innan. Under 2009 beviljades mer än 97 procent av ansökningarna, att jämföra med drygt 98 procent år 2008. Totalt fick 13 929 personer avslag på begäran om sjukpenning under 2009, jämfört med 8 486 året innan. Första kvartalet i år har andelen avslag stabiliserats på 2009 års nivå. Myndigheten tror att den ökade andelen avslag beror på att Försäkringskassan har blivit bättre på att utreda arbetsförmågan med sjukskrivande läkare.

Andelen indrag av sjukpenning har okså ökat något. Det gäller framför allt under sjukdag 181-364, då 4,3 procent av besluten om sjukpenning drogs in. Det är under den perioden Försäkringskassan ska pröva arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.

”Redovisningen ger en tydlig signal om att Försäkringskassans arbete med rehabiliteringskedjan och dess tidsgränser är en bidragande orsak till att få människor snabbare tillbaka i arbete”, säger överdirektören Stig Orustfjord i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA