Rekordmånga studenter i högskolan

HÖGSKOLAN2010-03-02

Aldrig har så många studerat på den svenska högskolan som förra året. Under 2009 fanns nästan 300 000 helårsstudenter inskrivna på universitet och högskolor.

Högskoleverket har sammanställt årsredovisningarna för alla statliga universitet och högskolor samt för de två enskilda högskolorna Chalmers tekniska högskola och Högskolan i Jönköping. Antalet helårsstudenter ökade vid nästan alla högskolor under 2009 och nådde en rekordnivå på nästan 300 000. Det är en ökning på åtta procent jämfört med 2008, eller 22 000 fler studenter.

– De stora ungdomskullarna och det svåra konjunkturläget har sannolikt stor betydelse för den kraftiga ökningen. Det håller förmodligen i sig även under det här året. Det är därför positivt att regeringen tillfälligt höjt takbeloppen för högskolorna under 2010 och 2011, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.

2009 blev också ett ekonomiskt rekordår för högskolorna. För första gången på flera år kan flera lärosäten få ut maxbelopp i statlig ersättning. Utbildningsvolymen är så stor att lärosätena når upp till de sammantagna takbeloppen. De kan dessutom utnyttja tidigare års anslagssparande och därmed få ersättning också för studenter som inte ryms inom årets belopp.

Samtidigt nådde 15 av de 38 lärosäten som ingår i sammanställningen inte upp till sina takbelopp, varför 350 miljoner kronor går tillbaka till statskassan. Totalt har lärosätena ändå gått med nästan två miljarder plus under förra året.

Störst överskott har Lunds universitet med 450 miljoner kronor. Några få lärosäten redovisar negativa ekonomiska resultat, bland andra Växjö universitet och Högskolan i Halmstad.

Högskolan 2009  

Störst överskott 2009 (kr)

Lunds universitet +450,5 miljoner

Göteborgs universitet +212,4 miljoner

Uppsala universitet +211,0 miljoner

Kungliga Tekniska Högskolan +196,5 miljoner

Karolinska Institutet + 149,0 miljoner

Linköpings universitet + 140,0 miljoner

De gick back 2009 (kr)

Växjö universitet -44,5 miljoner

Högskolan i Halmstad -16,9 miljoner

Blekinge Tekniska Högskola -15,7 miljoner

Dramatiska Institutet -5,9 miljoner

Danshögskolan -4,2 miljoner

Högskolan i Skövde -4,1 miljoner

Teaterhögskolan -2,1 miljoner

De ökade med mer än tusen studenter

Uppsala universitet

Lunds universitet

Göteborgs universitet

Stockholms universitet

Umeå universitet

Kungliga Tekniska Högskolan

Mittuniversitetet

Högskolan Dalarna

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA