Bild: Mostphotos

Rekryterar 140 handläggare

PENSIONSMYNDIGHETEN2020-10-16

Pensionsmyndigheten rekryterar 140 nya handläggare på åtta orter. Skälet till förstärkningen är regeringens förslag om mer pengar till myndigheten för att hantera det nya inkomstpensionstillägget. ”Det är positivt”, säger Ann-Christine Jonsson, ordförande för ST inom Pensionsmyndigheten.

Redan i årets höständringsbudget föreslås Pensionsmyndigheten få ett tillskott på 34 miljoner kronor. Det ska bland annat ska gå till förberedelser och systemutveckling för det nya inkomstpensionstillägget, som enligt regeringens förslag ska börja gälla i september 2021.

För att myndigheten ska kunna genomföra reformen och för den ökade handläggning som den innebär föreslår regeringen även ett tillskott på 175 miljoner kronor 2021 och 149 respektive 130 miljoner kronor för 2022 och 2023.

Ann-Christine Jonsson konstaterar att nyrekryteringar är positivt för myndigheten överlag. Hon berättar att de nya handläggarna kommer att arbeta som pensionshandläggare, där en av uppgifterna kommer vara att hantera det nya inkomstpensionstillägget.

– Det blir precis som för alla andra handläggare.

De nyrekryterade handläggarna ska arbeta i Luleå, Söderhamn, Gävle, Stockholm, Visby, Karlstad, Växjö och Halmstad.

– Det är bra att det blir utspritt. Vi har överfulla kontor. Så här i pandemitid är det ju oproblematiskt. Vår myndighet var duktig på att snabbt ställa om, så de flesta arbetar hemma. Men sedan kommer det att innebära en förtätning, men det får vi ta då.

En sak som ST dock inte är överens med arbetsgivaren om är att placera tjugo av de nyrekryterade medarbetarna i Stockholm. Ann-Christine Jonsson konstaterar att det inte ligger i linje med regeringens önskemål.

– Fram till nu har vi inte haft någon verksamhet i Stockholm. Vi har exempelvis flyttat delar av vår it-verksamhet till Luleå för ett par år sedan. Jag förstår att vi har ont om plats, men det är ändå tråkigt.

Den grupp om tjugo medarbetare som kommer att sitta i Stockholm är visstidsanställda. På övriga orter rekryteras både tillsvidareanställda och visstidsanställda.

Utöver pengarna till den nya förmånen föreslås myndigheten också få 12 miljoner kronor extra om året, på permanent basis, för att intensifiera arbetet mot fusk och brott mot välfärdssystemen. Det ska gå till att rekrytera 30 nya medarbetare.

– Det är förstärkning till den brottsutredande verksamheten, det är väldigt positivt, säger Ann-Christine Jonsson.

Nya inkomstpensionstillägget

  • Den nya förmånen innebär ett tillägg till den inkomstgrundande allmänna pensionen.
  • Inkomstpensionstillägg gäller den som är svensk medborgare, fyllt 65 år och bor i Sverige, EU/EES eller Schweiz.
  • Förmånen gäller den med en allmän inkomstgrundad ålderspension mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad.
  • Maximalt kan tillägger bli 600 kronor per månad och betalas ut med den allmänna pensionen.

Inkomstpensionstillägget är ett förslag utifrån en överenskommelse i riksdagens pensionsgrupp och stöds av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Riksdagen väntas fatta beslut om tillägget i samband med att man fattar beslut om budgetpropositionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA