Revision av representation

RIKSREVISIONEN2012-10-03

I den årliga revisionen av statens myndigheter kommer Riksrevisionen att ha ett ökat fokus på frågor som kan vålla förtroendeskada, bland annat den interna representationen.

Riksrevisionens granskningsplan för 2012/2013 innehåller tio strategier. En del av dem har varit i fokus tidigare år, medan en del är nya och kan komma att tillämpas flera år framåt. Myndigheten kommer enligt planen att öka sitt fokus på myndig­heternas ansvar för en god hushållning med statens medel, bland annat mot bakgrund av de senaste månadernas diskussion om intern representation.

Utgångspunkten är den regel i myndighetsförordningen som föreskriver att myndighetsledningen ansvarar för en god hushållning med statens medel. I detta ansvar ingår den interna representationen, men detaljerade regler om vad som kan anses vara tillåten omfattning saknas, konstaterar Riksrevisionen.

”Samtidigt som detta skapar förutsättningar för nödvändig anpassning till den enskilda myndighetens förutsättningar innebär det vissa risker för att olika värderingar och skilda myndighetskulturer i allt för stor utsträck­ning påverkar vad som anses vara en lämplig nivå för internrepresentation”, skriver de tre riksrevisorerna i sin granskningsplan.

De tio övergripande strategierna omfattar offentliga finanser, infrastruktur, försvarets förmåga, klimatfrågor, staten på marknaden, integration, hälso- och sjukvård, skolan, pensionerna och medborgarnas behov.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA