Riksdagsstrid om IP-nummer

INTEGRITET2012-05-11

Reglerna för hur polisen får använda uppgifter om elektronisk kommunikation ändras efter ett beslut i riksdagen i går. Beslutet kom efter en intensiv debatt om utlämning av abonnemangsuppgifter.

Riksdagens beslut innebär att brottsbekämpande myndigheter får ökad tillgång till elektronisk kommunikation. Merparten av lagstiftningen antogs i bred enighet. Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att regeringens förslag innebär att polisen kan få ut uppgifter om vem som är registrerad för ett visst abonnemang eller IP-nummer alltför lättvindigt:

”Nu är det inte längre bara grova brottslingars användaruppgifter som ska kunna lämnas ut, utan nu ska det räcka med misstanke om brott som kan leda till bötesstraff. Vad kan det handla om för brottslighet? Det kan till exempel handla om fildelare”, konstaterade Jens Holm, V.

MP och V oroar sig för att polisen nu kommer lägger sina resurser på att jaga fildelare i stället för att fokusera på den grova brottsligheten. De två partierna vill också att det ska inrättas en särskild integritetsskyddsmyndighet.

Också Sverigedemokraterna gick emot förslaget att polisen skulle kunna få ut abonnemangsuppgifter vid misstanke om fildelning. Däremot vill SD sänka ribban för när polisen ska få använda hemlig telefonavlyssning.

Den nya lagstiftningen, som börjar gälla 1 juli, reglerar främst Polisens och Tullens arbete. Det blir under vissa förutsättningar möjligt att använda hemlig övervakning av elektronisk kommunikation vid förundersökningar, utan att någon är skäligen misstänkt för brott. I vissa brådskande fall får åklagare tillfälligt besluta om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation utan domstolsbeslut.

Myndigheterna får också möjlighet att ta reda på var en mobiltelefon befunnit sig, oavsett om den använts vid tidpunkten. Elektronisk platsinformation från en mobil får användas av Polisen när det gäller att hitta försvunna personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA