Risk för fel i Försäkringskassans beslut

REVISION2006-08-14

Riksrevisionen är kritisk mot Försäkringskassan för kvalitetsbrister i handläggningen, och för att kassan inte gjort tillräckligt för att komma tillrätta med bristerna.

Riksrevisionen har granskat regeringens och Försäkringskassans styrning och kontroll av regeltillämpningen inom socialförsäkringen.

”Trots att Försäkringskassan sedan länge känt till att det finns kvalitetsbrister i handläggningen har myndigheten fortfarande liten kunskap om orsakerna till detta”, skriver revisionen.

Försäkringskassans egen kvalitetskontroll visar att det finns brister i handläggningen av cirka 15 procent av ärendena. Beslutsunderlagen är otillräckliga i en fjärdedel av alla tandvårdsärenden och i en sjättedel av sjukpenningärendena.

– Problemen med fel i handläggningen har Försäkringskassan känt till länge. Därför är det anmärkningsvärt att myndigheten inte har gjort mera för att ta reda på orsakerna, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Granskningen visar också att Försäkringskassans kunskap om fuskets omfattning fortfarande är bristfällig. Förra året fick Försäkringskassan 300 miljoner kronor extra för förstärkt kontrollverksamhet. Enligt Riksrevisionen har någon motsvarande satsning för att minska felen i regeltillämpningen inte gjorts.

År 2005 beslutade Försäkringskassan i 15 miljoner ärenden och genomförde 65 miljoner utbetalningar till enskilda personer. Utgifterna för socialförsäkringen var förra året 435 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA