Risker i fokus när Riksrevisionen granskar

REVISION2018-11-01

Riksrevisionens granskningar det kommande året kommer att inriktas på fyra riskområden, bland annat organisering och ansvar samt bemanning och kompetens, enligt myndighetens granskningsplan för 2019.

Förutom på de statliga finanserna fokuseras Riksrevisionens granskningar under 2019 på risker kopplade till statens styrning och uppföljning, organisering och ansvar samt bemanning och kompetens.

”Våra granskningar ska vara relevanta och bidra till god resursanvändning och effektiv förvaltning. Detta kommer att underlättas av att vi nu ännu tydligare fokuserar på huvudsakliga risker i staten”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Också effektivitetsrevisionen ska fokusera på de fyra huvudområdena. Här har de brutits ned i konkreta inriktningar för granskningarna. Det handlar till exempel om tillsyn och kontroll, förtroendeskadliga händelser, bristande digitalisering, mottagande och integration samt upphandling, skriver Riksrevisionen.

”Effektivitetsrevisionen ska göra breda granskningar av betydelsefulla samhällsfrågor. Utifrån granskningsplanen kommer vi att prioritera områden som har stor betydelse för människor och det statliga åtagandet, har stor påverkan på statsbudgeten, innebär offentligfinansiella risker eller är principiellt viktiga”, kommenterar Mikael Halápi, chef för effektivitetsrevisionen.

När det gäller den årliga revisionen av cirka 230 statliga myndigheters årsredovisningar kommer fokus att ligga på brister när det gäller avgiftsfinansiering, transfereringar, anslagsanvändning, förebyggande av oegentligheter och kompetensförsörjning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA