Kriminalvårdens rutiner för rekrytering får kritik i en internrapport.
Bild: Mostphotos
Kriminalvårdens rutiner för rekrytering får kritik i en internrapport.

Riskfyllda rekryteringar inom Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-06-10

Risken för att olämpliga personer rekryteras till tjänster inom Kriminalvården skulle kunna vara lägre, enligt myndighetens internrevision. Rutinerna inom myndigheten är otydliga och det finns inga krav på att chefer ska gå de utbildningar som finns kring rekryteringsprocessen, konstaterar internrevisorerna i en rapport.

Det händer att personer som är olämpliga för jobbet anställs inom Kriminalvården, konstaterar myndighetens internrevision i en rapport. I samma rapport konstateras det att obligatorisk chefsutbildning när det gäller rekryteringar samt tydligare rutiner skulle minska risken för felrekryteringar.

Inom Kriminalvården finns det ett flertal kurser, både digitala och fysiska som chefer kan genomgå, däremot finns det inget tydligt krav på att de chefer som jobbar med att anställa personal ska gå kurserna, enligt rapporten.

Att myndigheten använder sig av tester i en allt större utsträckning vid rekryteringar, bedöms däremot som positivt av internrevisorerna. Man betonar dock att det finns en risk för att någon annan än den som faktiskt söker tjänsten gör testet, vid de tillfällen då dessa utförs i hemmet.

Risknivån när det gäller rekryteringsmissar bedöms dock som helhet vara relativt låg, påpekar internrevisorerna.

Inom en annan rapport från internrevisionen lyfts synpunkter på Kriminalvårdens arbete kring informationssäkerhet fram. Den handbok som finns inom myndigheten kring informationssäkerhet anger att det ska finnas ett kontinuerligt arbete kring saken. Det finns brister i hur det arbetet ska läggas upp och vem som har ansvar för att det blir gjort, menar internrevisionen.

Rapporten innehåller också kritik mot upphandlingsarbetet när det gäller IT-leverantörer, där det finns otydligheter i vem som har ansvar för vad.

”Upphandlingar drivs oftast som ett projekt med en extern projektledare med god projektledarkompetens, men som inte alltid har tillräcklig kunskap om Kriminalvårdens krav och behov”, skriver internrevisorerna i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA