Kriminalvårdens rutiner för rekrytering får kritik i en internrapport.
Bild: Mostphotos
Kriminalvårdens rutiner för rekrytering får kritik i en internrapport.

Riskfyllda rekryteringar inom Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-06-10
Risken för att olämpliga personer rekryteras till tjänster inom Kriminalvården skulle kunna vara lägre, enligt myndighetens internrevision. Rutinerna inom myndigheten är otydliga och det finns inga krav på att chefer ska gå de utbildningar som finns kring rekryteringsprocessen, konstaterar internrevisorerna i en rapport.

Det händer att personer som är olämpliga för jobbet anställs inom Kriminalvården, konstaterar myndighetens internrevision i en rapport. I samma rapport konstateras det att obligatorisk chefsutbildning när det gäller rekryteringar samt tydligare rutiner skulle minska risken för felrekryteringar.

Inom Kriminalvården finns det ett flertal kurser, både digitala och fysiska som chefer kan genomgå, däremot finns det inget tydligt krav på att de chefer som jobbar med att anställa personal ska gå kurserna, enligt rapporten.

Att myndigheten använder sig av tester i en allt större utsträckning vid rekryteringar, bedöms däremot som positivt av internrevisorerna. Man betonar dock att det finns en risk för att någon annan än den som faktiskt söker tjänsten gör testet, vid de tillfällen då dessa utförs i hemmet.

Risknivån när det gäller rekryteringsmissar bedöms dock som helhet vara relativt låg, påpekar internrevisorerna.

Inom en annan rapport från internrevisionen lyfts synpunkter på Kriminalvårdens arbete kring informationssäkerhet fram. Den handbok som finns inom myndigheten kring informationssäkerhet anger att det ska finnas ett kontinuerligt arbete kring saken. Det finns brister i hur det arbetet ska läggas upp och vem som har ansvar för att det blir gjort, menar internrevisionen.

Rapporten innehåller också kritik mot upphandlingsarbetet när det gäller IT-leverantörer, där det finns otydligheter i vem som har ansvar för vad.

”Upphandlingar drivs oftast som ett projekt med en extern projektledare med god projektledarkompetens, men som inte alltid har tillräcklig kunskap om Kriminalvårdens krav och behov”, skriver internrevisorerna i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.