Rödgrön majoritet bland TCO-väljare

RIKSDAGSVALET2022-09-12
Drygt 55 procent av TCO-väljarna röstade på något av de fyra rödgröna partierna, visar siffror från SVTs vallokalsundersökning som tidningen Arbetet beställt. Socialdemokraterna är största parti bland TCO-förbundens medlemmar, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

34,5 procent av de väljare som är medlemmar i något av centralorganisationen TCOs fackförbund – exempelvis ST – röstade på Socialdemokraterna i söndagens riksdagsval, enligt de resultat i SVTs vallokalsundersökning som redovisas av Arbetet. Det gör partiet till det största inom väljargruppen. På andra plats kommer Moderaterna med 17,3 procent, tätt följda av Sverigedemokraterna med 16,4 procent.

Enligt vallokalsundersökningen har en majoritet av TCO-väljarna, 55,6 procent, röstat på det rödgröna regeringsalternativet med Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och Centern.

Bland medlemmar i Saco-förbunden visar vallokalsundersökningens siffror en ännu större majoritet för de fyra rödgröna partierna, med sammanlagt 61,1 procent av rösterna. 8,7 procent av Saco-väljarna röstade på Sverigedemokraterna.

Opinionsundersökningar före valet visade att Sverigedemokraterna har starkt stöd bland medlemmar i LO-förbunden och frågan var om de skulle bli större än Socialdemokraterna bland dessa väljare. Men enligt vallokalsundersökningen är S fortfarande klart störst, med 42,4 procent av rösterna, medan SD har 27,2 procent. Även bland LO-väljarna är det rödgröna regeringsalternativet störst, men inom denna väljargrupp når varken Miljöpartiet eller Centern upp till fyraprocentsspärren. Det gör inte heller Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.