Sämre planering efter frysning av sparande

ESV2006-04-05

Myndigheterna tappade förtroende för anslagssystemet när regeringen 2004 beslöt att frysa deras anslagssparande och krediter. Sådana beslut motverkar förnuftighet och effektivitet, skriver Ekonomistyrningsverket i en rapport.

Ekonomistyrningsverket, ESV, har genom enkäter och intervjuer kartlagt hur myndigheterna reagerade på regeringens beslut i december 2004 att frysa användningen av sparande och anslagskrediter 2005. Åtstramningen ingick i ett åtgärdspaket för att spara cirka 8,5 miljarder kronor.

Drygt hälften av myndigheterna anger i ESVs enkät att beslutet fick negativa eller mycket negativa effekter för möjligheterna att genomföra planerad verksamhet. Nära hälften ansåg att det också lett till sämre utnyttjande av resurserna.

»Mycket tid och resurser har gått åt till att planera verksamheten för att inte få ett underskott med de nya ekonomiska förutsättningarna«, svarade en intervjuperson.

Många myndigheter blev överdrivet försiktiga och budgeterade inte fullt ut i rädsla för att pengarna inte skulle räcka, skriver ESV.

Ett antal myndigheter tidigarelade utgifter så långt de kunde, exempelvis inköp. Åtta myndigheter tidigarelade sin lönerevision. Tre minskade antalet anställda, och femton gjorde andra neddragningar.

Myndigheterna var i allmänhet positiva till den så kallade ramanslagsmodellen, som ger möjlighet till både sparande och krediter. Men tillämpningen lämnar mycket övrigt att önska.

»ESVs samlade slutsats är att myndigheternas påtagligt försämrade förtroende för tillämpningen av ramanslagsmodellen är den mest betydande effekten« sägs det i rapporten. Myndigheterna anser exempelvis att det är svårt eller omöjligt att klara sig utan krediten.

Återkommande kortsiktiga restriktioner försämrar kraftigt myndigheternas planeringsförutsättningar, anser ESV. Samtidigt urholkas drivkraften att hushålla väl med statens resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA