Sämst i Norden på öppna data

STATSFÖRVALTNING2014-05-08

Den svenska satsningen på öppna data har gett mycket begränsade resultat. Bara ett fåtal myndigheter har ens börjat öppna sina data för fristående utvecklare, skriver Computer Sweden, CS.

Öppna data syftar på data som är tillgänglig för alla. I Sverige har E-delegationen fått i uppdrag att öka möjligheterna att ta del av offentlig information för både kommersiella och ideella ändamål.

Sverige är sämst på öppna data bland de nordiska länderna. Regeringen måste gå in och sätta upp tydliga mål, anser Ola Eriksson på Generic Systems, som på Vinnovas uppdrag utrett hur det gått med myndigheternas arbete med öppna data:

”I dag saknas tydlig styrning och politiska mål från regeringens sida när det gäller de här frågorna”, säger Ola Eriksson till tidningen.

Utredningens förslag är att regeringen väljer ut ett antal myndigheter som får ekonomiska resurser för att satsa på öppna data. Då skulle de myndigheterna kunna bli förebilder för andra myndigheter att följa efter, menar Ola Eriksson.

När EU-direktivet om öppna data införlivades med svensk lag för fyra år sedan uttryckte dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell, KD, stora ambitioner med en satsning på öppna data, skriver CS. En ny miljardmarknad skulle bli resultatet av att myndigheterna öppnade sina data för fristående tjänsteutvecklare.

Men i dagsläget lever inte mer än sex procent av myndigheterna upp till E-delegationens rekommendationer. Bara ett fåtal har ens påbörjat något arbete för att öppna sina data för fristående utvecklare, enligt tidningen.

”SMHI har kommit långt. I dag kan vem som helst hämta in deras prognosdata utan kostnad. Många myndigheter säger att de vill ha extra pengar för att kunna göra satsningar. Men SMHI har prioriterat öppna data och genomfört hela sin satsning utan några extrapengar alls. Det är ett gott exempel för andra myndigheter”, säger Ola Eriksson till CS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA