Samverkan gav klent resultat

STATSKONTORET2012-04-17

En bred samverkan mellan många myndigheter är inte den bästa metoden att angripa felaktiga utbetalningar. Den slutsatsen drar Statskontoret i en rapport till regeringen.

För tre år sedan fick elva myndigheter regeringens uppdrag att tillsammans utveckla metoder för och redovisa resultat av arbetet mot felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Uppdraget skulle årligen avrapporteras till regeringen och slutredovisas efter tre år. Ekonomistyrningsverket, ESV, utsågs att leda och fördela myndigheternas arbete och Statskontoret att genomföra en kvalificerad uppföljning av uppdraget.

Nu konstaterar Statskontoret att en bred samverkan mellan alla berörda myndigheter inte har varit ett optimalt sätt att bedriva arbetet mot felaktiga utbetalningar. I framtiden bör samverkan ske inom avgränsade områden, med ett urval av myndigheter och organisationer. Projekt bör vara tydligt formulerade, med klart syfte och ansvar.

Det nu redovisade samverkansuppdraget har snarare resulterat i problembeskrivningar än i konkreta förslag om hur felaktiga utbetalningar kan motverkas, anser Statskontoret. Därför har uppdraget varken gett den samlade bild av felaktiga utbetalningar som efterfrågats och inte heller lett till systemövergripande åtgärdsförslag.

Statskontoret föreslår att Försäkringskassan ska ha huvudansvaret för att sammanställa och rapportera arbetet mot felaktiga utbetalningar till regeringen.

De samverkande myndigheterna

De elva myndigheter som under ledning av ESV skulle genomföra samverkansprojektet:

Arbetsförmedlingen

Centrala studiestödsnämnden, CSN

Försäkringskassan

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF

Kronofogdemyndigheten

Migrationsverket

Pensionsmyndigheten

Skatteverket

Socialstyrelsen

Statens pensionsverk, SPV

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA