Sänkt avgift för statlig pension

TJÄNSTEPENSION2010-11-15
Avgifterna i den statliga tjänstepensionen sänks i dag. För en genomsnittlig statstjänsteman innebär det att pensionskapitalet vid 65 års ålder kan öka med 23 000 kronor, eller 7 procent.

Exemplet baseras på en 46-årig person med en månadslön på 30 700 kronor. För en 25-åring kan pensionskapitalet öka med 17 procent.

Bakgrunden till förändringen är att parterna på det statliga området var missnöjda med avgiftsnivån.

– Man betalade i vissa fall dubbelt så mycket i avgift som inom LOs tjänstepension ITP, säger Hans Norin på OFR, den förhandlingskartell som ST ingår i. Vi ville åtminstone komma i nivå med ITP, och det gör vi nu.

Dessutom har parterna krävt att bolagen ska redovisa sina avgifter på samma sätt, för att spararna lättare ska kunna jämföra bolagens villkor.

– Tidigare var det helt omöjligt att jämföra, säger Hans Norin. Men nu kan man göra det på ett bättre sätt än i något annat avtal. Och för första gången får bolagen veta vad de andra haft!

I jämförelsen ingår inte bara avgifterna, utan även avkastning och betyg.

– Vi vill att man ska se fondens prestanda, så att man kan välja bort de sämsta produkterna. Och på vår nya valblankett finns alla siffror med. Så när ett bolag sitter med en kund måste man visa upp både sina egna siffror och konkurrenternas.

Hans Norin räknar med att öppenheten och jämförbarheten kommer att leda till ytterligare sänkningar av avgifterna i framtiden.

Den nya modellen gäller de 2,5 procent av lönesumman som arbetsgivaren avsätter till så kallad individuell ålderspension, och som den enskilde sedan placerar.

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.