Sänkta avgifter kan ge högre pension

PENSION2010-08-25

Vid årsskiftet kommer avgifterna i det statliga pensionsavtalet att sänkas. Därigenom får de statligt anställda en högre tjänstepension. Överenskommelsen är resultatet av förhandlingar mellan Arbetsgivarverket och de fackliga parterna.

I det statliga pensionsavtalet PA 03 får den anställda själv välja hur en del av pengarna ska placeras. Ett antal olika bolag erbjuder sig att förvalta dem.

– Men vi har sett att bolagen har tagit ut för höga avgifter. Den privata sektorn har lyckats pressa avgifterna till en mycket lägre nivå. Man ska inte behöva betala mer som statligt anställd än som privat, så vi började leta efter lösningar, säger Hans Norin, ombudsman på OFR/S, P, O.

Medan den privata sektorn genomför upphandlingar med olika bolag för att hitta förmånliga avtal, får den statliga sektorn nu en annan lösning. Genom överenskommelsen införs ett tak för hur höga avgifter bolagen får ta ut.

– Man vet aldrig exakt hur stor avkastningen blir. Men när bolagen nu sänker sina avgifter vet man i alla fall att det blir mer pension för pengarna. Vi känner oss väldigt nöjda med lösningen, säger Hans Norin.

Alla bolag kommer att påverkas av avgiftstaket, men det är oklart hur stora de faktiska sänkningarna blir.

– Det får vi se, men totalt sett handlar det om ganska kraftiga sänkningar. Bolagen kan antingen välja att sänka sina avgifter eller helt enkelt plocka bort de fonder som är dyrast att förvalta, säger Hans Norin.

Bakom överenskommelsen står de statliga avtalsparterna Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och SEKO.

De statliga parterna

  • OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för nio fackförbund som tillsammans organiserar drygt 100 000 anställda. Medlemmarna finns inom Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Försvarsförbundet, SFHL, TULL-KUST och Ledarna.
  • Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker.
  • SEKO Facket för Service och Kommunikation är ett förbund inom LO som organiserar medlemmar inom statliga myndigheter.
  • Arbetsgivarverket är en medlemsstyrd statlig arbetsgivarorganisation. Medlemmar är 270 myndigheter, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA