Sänkta straff för upplopp

KRIMVÅRD2006-09-11

Fyra unga interner som dömts till fängelse för skadegörelse och misshandel av en vårdare på Mariefredsanstalten hösten 2004 får sina straff sänkta i hovrätten.

I oktober 2004 uppstod ett bråk mellan en intagen på Mariefredsanstalten och en vårdare. Internen misshandlade först vårdaren och tog dennes nycklar för att sedan släppa ut tre andra interner.

Tillsammans förstörde de fyra inredning till ett värde av drygt 650 000 kronor. Internen som började bråket åtalades för våld mot tjänsteman och egenmäktigt förfarande, och tillsammans med de tre övriga för grov skadegörelse.

I tingsrätten dömdes den nu 19-årige ynglingen som misshandlade vårdaren till sju månaders fängelse. Han var sedan tidigare dömd till tre års fängelse för bland annat grovt rån och övergrepp i rättssak. Två 20-åringar som deltog i skadegörelsen fick sex månaders fängelse. Och för den fjärde åtalade, 24 år, som sedan tidigare var dömd för bland annat grovt rån till fyra och ett halvt år, bestämdes strafftiden till nio månaders fängelse.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten när det gäller de inblandades skuld. Men hovrätten sänker fängelsestraffen för 20-åringarna till tre månader och för 24-åringen till sex månader och motiverar det med att det gått så lång tid sedan brottet begicks. Den positiva utvecklingen för 19-åringen, som gått på folkhögskola och sommarjobbat på McDonalds, gör enligt hovrätten det olämpligt med fängelsestraff. Därför ändras påföljden till skyddstillsyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA