Säpo förlorare i anslagskarusell

NYHET2003-08-07

Pengar skjuts till och flyttas om inom rättsväsendet under 2003. Vinnare är kriminalvården, domstolarna och åklagarorganisationen, medan Säpo och Ekobrottsmyndigheten förlorar resurser.

Åklagarverksamheten behöver ytterligare 20 miljoner kronor för att hålla kvaliteten uppe, anser regeringen. Pengarna tas till lika delar från Säpo och Ekobrottsmyndigheten.

Det ökande antalet konkurser och brottmål är orsaken till ett tillskott på 38 miljoner kronor till domstolsväsendet. Även där är det Säpo som får släppa till resurserna. Dessutom får Säpo lämna över två miljoner kronor till Brottsoffermyndigheten, där antalet ansökningar om brottsskadeersättning ökar.
Totalt förlorar Säpo alltså 50 miljoner kronor ur årets budget.

Det största påslaget går till kriminalvården, som får 200 miljoner kronor för att bygga sig ur trångboddheten på anstalter och häkten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.