Säpo varnar för säkerhetsrisker

INFORMATIONSSÄKERHET2020-04-21

Distansarbete och nya arbetsmetoder kan öka risken för att främmande makt försöker komma åt säkerhetskänslig information. Därför har Säkerhetspolisen, Säpo, gått ut med råd till säkerhetsansvariga i känsliga verksamheter, uppger Ekot.

Säkerhetspolisen, Säpo, varnar för att samhällets reaktioner på coronapandemin kan öka underrättelsehoten mot Sverige. Det handlar bland annat om att fler arbetar hemifrån och att nya digitala kommunikationsvägar används. Därför går myndigheten ut med råd till chefer i verksamheter som klassas som säkerhetskänsliga, enligt Sveriges Radios Ekot.

”Det är ju en väldigt speciell situation som Sverige och övriga världen befinner sig i och då får man ju anpassa sig, och det har ju många verksamheter gjort och det är ju positivt och bra. Men samtidigt är det också viktigt att man inte tappar fokus på det taktiska och strategiska frågorna som säkerhetsskydd, och inte minst om man arbetar med säkerhetskänslig verksamhet eller information som är hemlig”, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt till Ekot.

Råden från Säpo handlar enligt Ekot bland annat om kommunikation och finansiella system. Enligt myndigheten kan det finnas ett intresse från andra länder för hur Sverige hanterar pandemin. Syftet skulle kunna vara att kartlägga den svenska sårbarheten.

”Vi har svårt att gå in och prata om konkreta exempel kopplat just till det pågående coronaviruset, men vi vet ju att oroliga tider är ett tillfälle för främmande makt att bygga på polarisering och skapa misstro och också sprida felaktig information”, säger Gabriel Wernstedt till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA