Säpo varnar för säkerhetsrisker

INFORMATIONSSÄKERHET2020-04-21
Distansarbete och nya arbetsmetoder kan öka risken för att främmande makt försöker komma åt säkerhetskänslig information. Därför har Säkerhetspolisen, Säpo, gått ut med råd till säkerhetsansvariga i känsliga verksamheter, uppger Ekot.

Säkerhetspolisen, Säpo, varnar för att samhällets reaktioner på coronapandemin kan öka underrättelsehoten mot Sverige. Det handlar bland annat om att fler arbetar hemifrån och att nya digitala kommunikationsvägar används. Därför går myndigheten ut med råd till chefer i verksamheter som klassas som säkerhetskänsliga, enligt Sveriges Radios Ekot.

”Det är ju en väldigt speciell situation som Sverige och övriga världen befinner sig i och då får man ju anpassa sig, och det har ju många verksamheter gjort och det är ju positivt och bra. Men samtidigt är det också viktigt att man inte tappar fokus på det taktiska och strategiska frågorna som säkerhetsskydd, och inte minst om man arbetar med säkerhetskänslig verksamhet eller information som är hemlig”, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt till Ekot.

Råden från Säpo handlar enligt Ekot bland annat om kommunikation och finansiella system. Enligt myndigheten kan det finnas ett intresse från andra länder för hur Sverige hanterar pandemin. Syftet skulle kunna vara att kartlägga den svenska sårbarheten.

”Vi har svårt att gå in och prata om konkreta exempel kopplat just till det pågående coronaviruset, men vi vet ju att oroliga tider är ett tillfälle för främmande makt att bygga på polarisering och skapa misstro och också sprida felaktig information”, säger Gabriel Wernstedt till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.