Scenkonstens pensioner olöst fråga

KULTURUTSKOTTET2011-11-25

Riksdagens kulturutskott vill tvinga regeringen att lösa frågan om pensionerna inom scenkonsten. Senast i budgeten för 2013 vill ett enigt utskott se ett förslag från regeringen.

Enligt kulturutskottet medför det nuvarande pensionssystemet inom det statsunderstödda scenkonstområdet omfattande negativa konsekvenser. Inte bara för de anställda yrkesutövarna, utan också för institutionerna och publiken.

Det har snart gått 20 år sedan det beslutades att pensionssystemet inom scenkonsten skulle reformeras, konstaterar kulturutskottet i ett pressmeddelande. Trots att utskottet vid flera tillfällen har uttalat sig i frågan har den ännu inte lösts. Därför föreslår utskottet enhälligt att riksdagen ska tillkännage att regeringen ska återkomma till riksdagen med besked om hur pensionsfrågan kan och bör lösas på ett statsfinansiellt ansvarsfullt sätt.

Regeringen ska återkomma inom ramen för den ordinarie budgetprocessen, gärna i budgetpropositionen för 2013. Förslaget innebär att utskottet säger ja till en motion från Socialdemokraterna, två från Miljöpartiet och ett från Vänsterpartiet och delvis ja till ytterligare en motion från Socialdemokraterna.

I sitt betänkande om budgetpropositionen föreslår utskottet också att regeringen ska uppmanas att följa upp avskaffandet av fri entré till statens museer. Antalet besökare har minskat på de museer som omfattades av reformen. Regeringen ska sedan analysera besöksmönstren så att dessa kan ställas mot de kulturpolitiska målen. Förslaget innebär att utskottet säger ja till en motion från Miljöpartiet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA