Fredrik Rosengren blir ny rikskronofogde och chef för Kronofogdemyndigheten.
Bild: Fialotta Bratt
Fredrik Rosengren blir ny rikskronofogde och chef för Kronofogdemyndigheten.

Sex statliga myndigheter får nya chefer

STATSFÖRVALTNING2022-06-09

Regeringen har utsett nya myndighetschefer för sex myndigheter. Det är E-hälsomyndigheten, Formas, Forum för levande historia, Inspektionen för arbetslöshetsersättningen, Konjunkturinstitutet och Kronofogdemyndigheten som alla får nya chefer.

Till ny rikskronofogde och chef för Kronofogdemyndigheten har regeringen utsett Fredrik Rosengren. Han kommer närmast från tjänsten som överdirektör på Skatteverket och tillträder som rikskronofogde 5 september.

Albin Kainelainen blir ny generaldirektör och chef för Konjunkturinstitutet. Han kommer närmast från en befattning som avdelningschef på internationella och ekonomiska avdelningen på finansdepartementet. Han tillträder det nya jobbet 1 juli .

Petra Mårselius blir ny överintendent och chef för myndigheten Forum för levande historia. Hon tillträder 29 augusti. Petra Mårselius är i dag ämnesråd vid enheten för integration och arbetet mot segregation vid justitiedepartementet. Hon har tidigare lett arbetet med Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som genomfördes hösten 2021.

Mathias Wahlsten blir ny generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Han arbetar i dag som samhällsbyggnadsdirektör och ställföreträdande länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Han har tidigare bland annat varit chef för verksamhetsanalys på Arbetsförmedlingen. Han tillträder det nya uppdraget 1 september.

Gunilla Nordlöf blir ny generaldirektör och chef för E-hälsomyndigheten. Hon tillträder sin tjänst 1 juli. Gunilla Nordlöf kommer närmast från rollen som generaldirektör och chef för Tillväxtverket. Innan dess har hon bland annat varit chef på finansdepartementet och näringsdepartementet.

Johan Kuylenstierna blir ny generaldirektör och chef för Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, och tillträder 6 september. Johan Kuylenstierna är i dag ordförande för Klimatpolitiska rådet samt leder rektorsrådet för hållbar utveckling vid Stockholms universitet.

Regeringen har också utsett Francisca Ramsberg till ny överdirektör för Trafikverket. En överdirektör är en ställföreträdande generaldirektör som utses av regeringen. Francisca Ramsberg är i dag överdirektör och vikarierande generaldirektör på Tillväxtverket. Hon tillträder det nya uppdraget vid Trafikverket 15 augusti.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA