Sju nya chefer i staten

REGERINGEN2008-08-11

Regeringen har utsett sju nya statliga chefer – två generaldirektörer, två ombudsmän, en ambassadör, en rektor och en landshövding.

Sarah Wamala, född och uppvuxen i Uganda, blir ny generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, FHI, från den 1 november. Hon arbetar nu som avdelningschef vid Centrum för Folkhälsa vid Stockholms Läns Landsting. Tidigare har hon bland annat varit enhetschef och forskningsledare på FHI. Sarah Wamala har en examen med inriktning mot medicin/folkhälsovetenskap som läkare från Karolinska institutet och har doktorerat i samhällsmedicin. Hon har också en examen i nationalekonomi från hemlandet Uganda.

Nuvarande DO Katri Linna blir chef också för den nya sammanslagna diskrimineringsmyndigheten DO. Hon har fått regeringens uppdrag att förbereda den sammanslagning av DO, JämO, HomO och HO som ska genomföras den 1 januari nästa år. Formellt innebär utnämningen att hon blir generaldirektör vid Regeringskansliet fram till att hon tillträder den nya befattningen.

Efter utlysande och öppen rekrytering har regeringen utsett Fredrik Malmberg till ny Barnombudsman, BO. Han har under lång tid arbetat med frågor som rör barns rättigheter. Han arbetar nu som regional representant för Rädda Barnen i Syd- och Centralasien. Han har tidigare varit chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen. Fredrik Malmberg tillträder den 17 november.

Lars-Erik Liljelund blir ny generaldirektör vid Statsrådsberedningen med särskilt ansvar för klimatfrågor och för Östersjöstrategin. Han ska bland annat förbereda den kommande konferensen i december 2009 i Köpenhamn kring en global efterföljare till Kyotoprotokollet. Lars-Erik Liljelund ska också förbereda Sveriges ordförandeskap i EU hösten 2009, då en viktig ambition är att få ett internationellt klimatavtal på plats. Han har varit generaldirektör vid Naturvårdsverket sedan 1999.

Ny ständig representant vid EU-representationen i Bryssel blir Christian Danielsson, i dag chef för EU-kommissionens enhet med ansvar för de tre kandidatländerna Turkiet, Kroatien och Makedonien. Sveriges nya EU-ambassadör tillträder efter sommaren.

Bo Källstrand blir ny landshövding i Västernorrland den 1 oktober. Hans förordnande sträcker sig till 2014. Han har sedan 2003 varit vd för Svensk Energi. Mellan 1990 och 1999 var han vd och koncernchef i Graninge AB och bosatt i residensstaden Härnösand.

Professor Mats Ericson är ny rektor vid Försvarshögskolan. Han kommer närmast från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm där han också varit rektor. 2002-2005 var han generaldirektör för Myndigheten för Sveriges nätuniversitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA