Skarp kritik mot Migrationsverket

JO2006-12-06

Justitieombudsmannen, JO, riktar hård kritik mot Migrationsverket sedan ett överklagande glömts bort och inte behandlats förrän ärendet flera månader senare anmälts till JO.

I september i fjol greps en man i Malmö, som vistades i landet utan tillstånd. Polisen beslutade att avvisa honom. Dagen efter beslutet överklagades det till Migrationsverket av mannens juridiska ombud, som också begärde inhibition, det vill säga att avvisningen inte skulle få verkställas förrän överklagandet hade prövats.

I december JO-anmälde advokaten att verket inte fattat beslut om överklagandet.

Till JO redovisade Migrationsverket att det uppstått oklarheter internt, vilken enhet som skulle handlägga överklagandet, och att ärendet fallit mellan stolarna och aldrig blev prövat.

”Jag ser synnerligen allvarligt på det inträffade”, skriver verkets generaldirektör Janna Valik i sitt yttrande till JO, och lovar att genomföra internutbildning för att liknande misstag inte ska upprepas.

JO konstaterar det är otillfredsställande att tjänstemännen i de olika enheterna hos verket inte vetat vilken enhet som skulle ha fattat beslut, och att de inte tagit reda på det när de upptäckte att det fanns oklarheter. Och när ärendet överlämnandes till fel enhet glömdes det helt enkelt bort.


”Verkets handläggning har innefattat allvarliga brister vid prövningen av viktiga rättssäkerhetsfrågor. Verket har beslutat att inte inleda disciplinärt förfarande mot någon av de tjänstemän som deltog i handläggningen. Jag finner med tvekan inte heller anledning att gå vidare med sådant förfarande utan stannar vid den starka kritik som jag har framfört”, skriver JO Nils-Olof Berggren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA