Skarp kritik mot Postens vd

POSTEN2009-08-12

Postens vd Lars G Nordströms extraknäck tog 100 arbetsdagar under 2008, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort. Nu får han kritik från flera håll.

Lars G Nordström har flera tidskrävande uppdrag utöver sitt ordinarie jobb som vd för Posten Norden, resultatet av fusionen mellan svenska Posten och Post Danmark. Bland annat är han ledamot i styrelserna för tre börsbolag, Telia Sonera, Nordea och Viking Line.

Enligt DNs granskning deltog han under 2008 i ett 60-tal styrelsesammanträden motsvarande cirka 100 arbetsdagar.

– Det här är alldeles för många externa uppdrag, säger Sekos ordförande Janne Rudén till tidningen.

Facket påpekar att brevbärare enligt sina anställningsavtal är förbjudna att ha extraknäck, och tycker att den regeln också borde gälla vd.

Också oppositionen riktar skarp kritik mot Lars G Nordströms många uppdrag:

I den viktiga fusion som pågår mellan den danska och den svenska posten bör vd:n lägga hela sitt engagemang i att leda nya Posten, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, till DN.

En statlig vds sidouppdrag måste vara tidsmässigt rimliga, påpekar Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet:

– Ett vd-uppdrag är ju ett centralt operativt uppdrag. Det förväntas att man kan göra det helhjärtat, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Svensk (ej verifierad) ons, 08/12/2009 - 14:43
Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet.

Girighet är enligt katolsk kristendom en av de sju dödssynderna. Inom buddhismen anses att girighet bygger på att man felaktigt associerar materiella tillgångar med lycka. Felet är att man (inte minst långsiktigt) överdriver de positiva aspekterna av en viss ägodel. Ett välkänt ordspråk är att "Girighet är nyckeln till allt ont".

Girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. En sparsam person kan exempelvis tillverka egna julklappar eller fynda på rea, medan en girig person kan undvika att handla julklappar överhuvudtaget. En girig person tänjer gärna orealistiskt mycket på gränserna och får oftast ett dåligt rykte för sin snikenhet bland sina anhöriga.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA