Skärpta straff för SiS-chefer

SIS2011-08-17
Hovrätten skärpte straffet för de två chefer som dömts för arbetsmiljöbrott sedan en vårdare mördats vid SiS behandlingshem Tunagården.
Av:  Björn Forsberg

Behandlingshemmets föreståndare och biträdande föreståndare får sina straff höjda från 60 till 80 dagsböter vardera.

Det var i maj 2008 som en kvinnlig vårdare knivskars till döds av en 15-årig elev på behandlingshemmet Tunagården i Malmö. 
 
Enligt hovrätten finns ett direkt samband mellan mordet och chefernas »underlåtenhet« till farlighetsbedömning och omplacering av eleven.
 
Hovrätten menar att eleven borde ha omplacerats och skriver i domen att det var chefernas ansvar att »fortlöpande under­söka riskerna och således även att göra en farlighetsbedömning.« 
 
Pojken som utförde dådet har dömts för mord. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.