Skatteåtal hindrar inte Skatteverket

UPPHANDLING2003-12-15

Riksskatteverket lägger över hela sin datasupport på WM-data. Tidigare skattefusk och brottsmisstankar anses inte vara skäl att avstå från affären.

150 anställda erbjuds att följa med när WM-data tar över datasupporten och hårdvaruservicen på Riksskatteverket.

– Alternativet hade varit att utarma verksamheten och säga upp personal, säger Riksskatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

WM-datas tidigare vd, nuvarande styrelseordföranden Thord Wilkne, och ytterligare två personer är åtalade för grovt skattebrott. Bakgrunden är det skattefusk som upptäcktes av skattemyndigheten i Stockholm.

– Vi kan inte ta hänsyn till att en domstolsprocess väntar. WM-data har lagt det bästa anbudet och vi måste följa lagen om offentlig upphandling, säger Mats Sjöstrand.

– Men om företaget inte fullgör sina skyldigheter när det gäller att betala skatter och avgifter kommer jag att utnyttja den klausul i avtalet som innebär att jag kan bryta kontraktet. Det har jag förklarat för WM-data.

Klausulen kom till efter Statstjänstemannens artiklar om skattefusket och innebär att kontraktet kan brytas med omedelbar verkan om inte företaget betalar sina skatter eller allmänna avgifter.

ST-skatts ordförande, Lars-Olof Nilsson, tycker att det är moraliskt förkastligt av Riksskatteverket att anlita ett bolag som skattefuskat.

Men han tycker att det är ett ännu större problem att RSV lägger ut vad han anser vara kärnverksamhet på ett privat bolag:

– WM-data får tillgång till alla sekretessbelagda uppgifter som finns i datasystemet. Men WM-datas personal saknar det tjänstemannaansvar som vi statstjänstemän har. Det handlar om vår trovärdighet som oberoende av utomstående intressenter, menar han.

Men Mats Sjöstrand ser inga sådana problem med utförsäljningen:

– Vi har helt enkelt inte samma uppfattning om vad som är kärnverksamhet, säger han.

Bakgrund

Skattemyndigheten i Stockholm upptäckte vid en revision att WM-data fuskat med skatter och arbetsgivaravgifter. Bland annat hade anställda kunnat kvitta sin övertid mot skidresor och datorutrustning. Trots det förlängde RSV sitt avtal med de konsulter från WM-data som sköter myndighetens datorsystem. I efterhand har Mats Sjöstrand medgett att kontraktet inte borde ha förnyats 1997.

Riksdagsfråga
Den moderata riksdagskvinnan Maud Ekendahl har frågat finansministern vad han ska göra för att allmänhetens förtroende för skattesystemet och skatteadministrationen inte ska försämras till följd av affären med WM-data. På det svarar Bosse Ringholm att han inte kan se hur ett förfarande som varit i bruk i flera decennier ska försämra allmänhetens förtroende. Men han lovar att följa utvecklingen på området.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA