Skattechefen mötte »lönerevoltörerna«

AVTAL2006-04-05

Den som jobbar smartare ska ha högre lön. Är ni väldigt mycket bättre och får mer gjort än andra kontor ska ni vara färre anställda. Så lyder skattechefen Mats Sjöstrands budskap.

Det var raka ord som de drygt 40 anställda inom Kronofogdemyndighetens Jönköpingsdistrikt fick höra när de i mars träffade sin högste chef, generaldirektör Mats Sjöstrand vid Skatteverket, och Kent-Åke Åkesson från personalstaben.

– Att jämföra genomsnittslöner på olika myndigheter är ingen framkomlig väg. Man måste titta på vad arbetsuppgifterna innebär, förklarade Mats Sjöstrand vid mötet som ST anordnat i Linköping.

Orsaken till mötet var de protester mot för låga löner som de anställda vid lokalkontoret i Linköping gick ut med i ST Press i nummer 2/2006 (se faktaruta).

Mats Sjöstrand hade flera förklaringar till att lönerna är högre inom skatteområdet, som flera av de närvarande jämförde sig med: arbetsuppgifterna är inte desamma, där finns fler akademiker samt omstruktureringar. Dessutom ansåg han det rimligt att lönerna är 15 till 25 procent högre i storstadsområdena på grund av löneläget där.

–Men kostnadsläget är högt inte bara i storstäder, genmälde en mötesdeltagare.

–Jag talade inte om kostnadsläget utan om lönenivån, replikerade Mats Sjöstrand.

Hans råd om hur de anställda kan höja lönen var att de ska öka produktiviteten genom att arbeta »smartare« och mer.

–Men vi jobbar bra redan, hur ska vi då göra? undrade Helen Forsner.

–Då är ni för många, blev svaret.

STs sektionsordförande Lars Brandt drog en annan slutsats:

– Om vi arbetar undan ärenden blir det alltså mindre pengar.

Mats Sjöstrand ondgjorde sig också över att lönerna är »väldigt hopklumpade« på kronofogdemyndigheterna och särskilt i Linköping. Från regeringen finns inte mer pengar att få, enda sättet att höja lönen är mer lönespridning, betonade han.

Det fick STs avdelningsordförande Ola Bergström att reagera. Facket kan knappast arbeta för ökad lönespridning när ST-medlemmarna inte trycker på, ansåg han.

Amina Imamovic undrade vad som nu närmast händer.

–På tåget till Stockholm ska vi gå igenom vad som sagts här, lovade Mats Sjöstrand.

Låga löner

I Linköping har de flesta kronoinspektörer högskoleutbildning, alla har tvåårig internutbildning. Snittlönen är 20678 kronor. De anställda protesterar mot att deras ingångslöner är lägre än i andra kronofogdedistrikt och på andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA