Skatteverkets skattebrottsenhet får nu utreda penningtvätt och annan brottslighet.
Bild: Mostphotos.
Skatteverkets skattebrottsenhet får nu utreda penningtvätt och annan brottslighet.

Skatteverket har nya verktyg mot brott

SKATTEVERKET2019-08-19
Ny lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.

Syftet med den nya lagen är att öka möjligheterna att komma åt de kriminella gängen, säger finansminister Magdalena Andersson, S,till Dagens Nyheter:

”Är det något som den organiserade brottsligheten gör så är det att tvätta pengar. Det här är ytterligare ett steg att bekämpa den organiserade brottsligheten”, säger hon till tidningen.

Enligt flera rapporter har den organiserade brottsligheten under senare år blivit skickligare på att utnyttja brister i myndigheternas handläggning. Falska identiteter, målvakter och bulvaner blir allt vanligare för att komma runt lagen. Nu har Skatteverkets skattebrottsenhet fått rätt att själv utreda den här brottsligheten, skriver tidningen.

Enligt Magdalena Andersson är den här typen av brott ofta första steget i en brottskedja. Möjligheten att utreda falska identiteter eller id-handlingar kan göra att det går att stoppa omfattande brottslighet i ett tidigare skede.

Skatteverket ska kartlägga såväl enskilda aktörer som olika brottsupplägg och metoder. Till skillnad från andra delar av Skatteverket får de som arbetar med skattebrott och underrättelseverksamhet bedriva fysisk spaning mot personer och arbeta dolt på internet. Skatteverket samarbetar också med andra myndigheter inom Nationellt underrättelsecentrum, skriver Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.