Skatteverkets skattebrottsenhet får nu utreda penningtvätt och annan brottslighet.
Bild: Mostphotos
Skatteverkets skattebrottsenhet får nu utreda penningtvätt och annan brottslighet.

Skatteverket har nya verktyg mot brott

SKATTEVERKET2019-08-19

Ny lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.

Syftet med den nya lagen är att öka möjligheterna att komma åt de kriminella gängen, säger finansminister Magdalena Andersson, S,till Dagens Nyheter:

”Är det något som den organiserade brottsligheten gör så är det att tvätta pengar. Det här är ytterligare ett steg att bekämpa den organiserade brottsligheten”, säger hon till tidningen.

Enligt flera rapporter har den organiserade brottsligheten under senare år blivit skickligare på att utnyttja brister i myndigheternas handläggning. Falska identiteter, målvakter och bulvaner blir allt vanligare för att komma runt lagen. Nu har Skatteverkets skattebrottsenhet fått rätt att själv utreda den här brottsligheten, skriver tidningen.

Enligt Magdalena Andersson är den här typen av brott ofta första steget i en brottskedja. Möjligheten att utreda falska identiteter eller id-handlingar kan göra att det går att stoppa omfattande brottslighet i ett tidigare skede.

Skatteverket ska kartlägga såväl enskilda aktörer som olika brottsupplägg och metoder. Till skillnad från andra delar av Skatteverket får de som arbetar med skattebrott och underrättelseverksamhet bedriva fysisk spaning mot personer och arbeta dolt på internet. Skatteverket samarbetar också med andra myndigheter inom Nationellt underrättelsecentrum, skriver Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA