Myndigheter ska öka arbetet mot penningtvätt

PENNINGTVÄTT2019-03-08

Finansinspektionen ska omfördela resurser och har begärt högre anslag för att kunna anställa fler för att intensifiera arbetet mot penningtvätt. Samtidigt vill regeringen ge Skatteverket större befogenheter att bekämpa penningtvätt.

Finansinspektionen, FI, begär ytterligare tio miljoner kronor för att kunna intensifiera sitt arbete mot penningtvätt. Enligt generaldirektör Erik Thedéen har myndigheten tappat i tempo på grund av hög personalomsättning. Får han pengar vill han anställa fler, säger han till Svenska Dagbladet.

I tisdags var Erik Thedéen kallad till finansmarknadsminister Per Bolund för att bemöta kritiken om att Finansinspektionens gör för lite för att motverka penningtvätt. Inte minst efter de senaste veckornas rapportering om misstänkta transaktioner i svenska bankers dotterbolag i Baltikum.

”Vi tar initiativ till ett stärkt internationellt tillsynssamarbete mot penningtvätt och vi omfördelar våra egna resurser för att öka vår tillsynskapacitet”, kommenterar Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

I går träffade Erik Thedéen också finansutskottet för att redogöra just för hur FI bland annat har inlett en utredning tillsammans med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen av de svenska bankernas penningtvättshantering.

Regeringen föreslår samtidigt att Skatteverket ska få nya möjligheter att bekämpa brott kopplade till myndighetens verksamhet. Det handlar enligt ett pressmeddelande bland annat om att Skatteverket ska kunna utreda misstänkt penningtvätt och misstankar om att falska identiteter eller id-handlingar har använts.

”Penningtvätt har ofta en nära koppling till skattebrott och därför är det angeläget att Skatteverket ges möjlighet bedriva självständig underrättelseverksamhet mot sådan brottslighet. Med det här förslaget ger vi Skatteverket nya muskler i kampen mot den organiserade brottsligheten”, kommenterar finansminister Magdalena Andersson, S, i pressmeddelandet.

Förslaget innebär att Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet utökas med ett stort antal brott. Det handlar bland annat om olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning, om gärningen avser uppgift eller handling i ärende hos Skatteverket, samt penningtvätt.

”Tanken med förslaget är att ge Skatteverket befogenhet att arbeta mot sådana brott som vi vet ofta begås i början av en brottskedja, för att på så sätt kunna förebygga nästa steg”, säger Magdalena Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA