»Skyddsombuden ska representera alla. Det bästa vore att arbetstagare väljer skyddsombud tillsammans, oavsett facklig tillhörighet«, anser Ann-Sofi Härjesdotter. Hon är skyddsombud för ST på Årstaterminalen. Här med Bo Palmberg.
Bild: Sören Fröberg
»Skyddsombuden ska representera alla. Det bästa vore att arbetstagare väljer skyddsombud tillsammans, oavsett facklig tillhörighet«, anser Ann-Sofi Härjesdotter. Hon är skyddsombud för ST på Årstaterminalen. Här med Bo Palmberg.

Skyddsombud hålls utanför

POSTEN2012-05-30

På Posten råder en infekterad strid mellan Seko och ST om den lokala skyddsombuds­organisationen.
– Jag har varit skyddsombud i över ett år, men aldrig blivit kallad till möte med de andra skyddsombuden, berättar en ST-medlem.

På många arbetsplatser inom Posten saknar ST insyn i och inflytande över arbetsmiljöfrågorna, säger avdelningsordförande Kjell Strömbäck. Det största fackförbundet Seko dominerar skyddsorganisationen och är ovilligt att släppa in andra, hävdar han. Till bakgrunden hör att ST under senare år vuxit och fått fler medlemmar inom exempelvis brevbäring, transport och terminaler, där LO-förbundet Seko tidigare var det enda facket.

– Våra medlemmar började ställa krav och ville ha kontakt med skyddsombuden eller själva bli skyddsombud, säger Kjell Strömbäck.

ST och Seko är på central nivå överens om att skyddsombuden som medlemmarna i respektive fack valt ska samarbeta. Men lokalt fungerar det ofta inte, enligt STs Bo Palmberg i sektionsstyrelsen för Posten Meddelande i Stockholm.

– Seko har haft slutna årsmöten där de valt skyddsombud och huvudskyddsombud, och det har bara varit för oss att gilla läget.

ST-medlemmarna inom Posten har ändå valt ett fyrtiotal skyddsombud. Men de blir inte alltid insläppta av kollegerna från Seko, säger Bo Palmberg.

– Det kan exempelvis vara så att de inte blir kallade till möte av huvudskyddsombudet.

Ett lokalt skyddsombud från ST som Publikt talat med säger att hon varken blir kallad till möten eller får den information och utbildning som hon behöver för uppdraget.

– Jag gillar att vara skyddsombud, men jag har inget mandat och kan inte utföra ett bra jobb. Det känns jättekonstigt.

En annan ST-medlem säger att hon efter flera år som skyddsombud fortfarande inte får vara med på skyddsronder eller samverkansmöten med arbetsgivaren. Och huvudskydds­ombudet väljs på Sekos möten.

Av rädsla för att relationerna ska bli ännu sämre vill ingen av dem framträda med namn.

Flera av dem som Publikt talat med säger att det har hänt att ST-medlemmar inte fått hjälp med arbetsmiljöproblem för att de är med i »fel« fack.

– Och ST-medlemmar får inte den information om arbetsmiljöfrågor som ges i lokala Sekoblad, säger Bo Palmberg. Det är rent fel! Skyddsinformation ska gå till alla anställda.

Alf Mellström, som är ordförande för Seko inom Posten, medger att det förekommer att lokala skyddsombud inte samarbetar över fackgränserna som de borde göra.

– Men min bestämda uppfattning är att det inte är några svåra problem.

Arbetsgivaren, som ansvarar för arbetsmiljön, har hittills överlåtit åt facken att lösa sina samarbetsproblem.

– Men man kan inte ducka hur länge som helst, tycker Bo Palmberg. Arbetsgivaren borde sätta sig ned med parterna och försöka komma överens om hur arbetsmiljölagen ska tolkas.

Varje fack brukar utse skyddsombud

Arbetstagarna på en arbetsplats med minst fem anställda ska utse skyddsombud, enligt arbetsmiljölagen. Finns en lokal facklig organisation utser den skyddsombud. Lagen ger ingen vägledning för arbetsplatser där flera fackförbund har avtal, men praxis är att vart och ett av facken utser sina skyddsombud och att de samarbetaroch bland sig utser ett huvudskyddsombud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA