SLU protesterar mot minskat anslag

HÖGSKOLAN2011-10-10

Ledande företrädare för Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, protesterar i en debattartikel mot minskade anslag till utbildning. Neddragningarna får orimliga konsekvenser, anser de.

Bakom debattartikeln i Svenska Dagbladet, SvD, står SLUs prorektor Lena Andersson-Eklund och de fyra fakultetsansvariga vicedekanerna Anne-Marie Dalin, Ann Dolling, Göran Hartman och Karl Lövrie. Flera av SLU:s utbildningar är unika i Sverige, skriver de. Det går inte att lägga ned veterinärprogrammet eller djursjukskötarprogrammet; det finns inget annat universitet i landet som kan bedriva utbildning inom veterinärmedicin och djuromvårdnad, och det finns stor efterfrågan både på veterinärer och djurskötare.

”Det är en märklig hantering från regeringens sida att göra så kraftiga besparingar på det enda universitet som ger utbildningar inom djurskydd, när de pengar som sparas ska gå till djurskyddsarbete”, skriver de fem i SvD.

Att lägga ned eller kraftigt minska antalet platser på jägmästarprogrammet, landskapsarkitektprogrammet eller någon annan av SLU:s populära utbildningar som leder till viktiga jobb inom naturresursområdet är också orimligt:

”Samtidigt som SLU får spara 30 miljoner kronor, avsätter regeringen 80 miljoner kronor fram till 2015 till projektet Skogsriket Sverige. Om det ska bli möjligt att leva upp till ambitionerna i denna satsning krävs kompetensförsörjning och kunskapsutveckling på lång sikt. Då är det olyckligt att SLU måste dra ned på antalet platser på grund av besparingarna.”

Regeringen har i budgeten minskat anslagen med 30 miljoner kronor. Det motsvarar enligt artikelförfattarna cirka 400 årsstudieplatser eller 30 lärartjänster. På ett universitet som inte har fler än 4 000 omräknade helårsstudenter innebär det nedläggning av flera utbildningar:

”Flera av SLU:s yrkesprogram utbildar studenter till företagande och verksamhet på landsbygden. Lantmästare, agronomer, hippologer, skogsmästare och trädgårdsingenjörer har det gemensamt, att de bidrar till en levande landsbygd. Landsbygdsdepartementet har satt upp egna mål om ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv i hela landet, vilket även det borde tala för en satsning på SLU:s utbildningar, inte en besparing.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA