Södertörns högskola lägger ner filialer

HÖGSKOLAN2006-02-14

Södertörns högskola har beslutat att flytta all utbildning från Haninge till Flemingsberg.
– Valet stod mellan att flytta undervisningen eller att säga upp anställda, säger STs Hannele Lilja.

Av:  Christian Örjestål

Södertörns högskola bedriver idag utbildning i Flemingsberg och Haninge. Tidigare bedrev högskolan även utbildning i Södertälje men idag står de lokalerna tomma.

Högskolans geografiska spridning har medfört lokalkostnader på närmare 100 miljoner kronor, det vill säga nästan en fjärdedel av de totala inkomsterna. Med koncentrationen till Flemingsberg räknar högskolans styrelse att kraftigt kunna sänka hyreskostnaderna.

– Vi ser möjligheten att spara 18 miljoner kronor som vi kan använda till fler undervisningstimmar och stöd till våra studenter, säger Ingela Josefsson, rektor vid Södertörns högskola.

Idag är grundutbildning och forskning inom medieteknik och turismvetenskap förlagd till Campus Haninge. Hannele Lilja, ordförande för STs sektion vid Södertörns högskola, har träffat personalen.

– De var ledsna över beskedet men de har på något sätt ändå accepterat det här. Alternativet hade varit att tjänster försvunnit. Nu blickar vi framåt och koncentrerar oss på att bevaka personalens och studenternas intressen. De ska ha samma höga kvalitet på undervisningssalarna här i Flemingsberg som de hade i Haninge.

Kan den här flytten på något sätt äventyra Södertörns chans att bli universitet?

– Ja, en del påstår det, men det är svårt att säga. I maj lämnar skolan in en ny ansökan till regeringen. Vi får se då hur den tas emot, säger Hannele Lilja.

Studentkåren vid Södertörns högskola tycker att flytten är positiv.

– Vi ser gärna undervisningen samlad på ett ställe, säger vice kårordförande Therese Molander.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA