Specialister kan avskaffas

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-11-17

Försäkringskassan planerar att dra ned på eller till och med avskaffa specialistrollen inom myndigheten. En försöksverksamhet startar nästa år. Det framkommer av en intern rapport som offentliggörs under dagen.

I dag har Försäkringskassan drygt 200 specialister runt om i landet. De fungerar som stöd för handläggarna i komplicerade försäkringsfrågor och bevakar också att beslut fattas på ett enhetligt sätt över hela landet.

Sedan en tid tillbaka pågår dock en översyn av specialisternas roll i organisationen. Enligt Svante Borg, chef för de lokala försäkringscentren, är en anledning att Försäkringskassan behöver dra in på personal.

− Jag har redan minskat antalet chefer med tio procent på tre år, men det blir inte särskilt många personer, konstaterar han.

Försöksverksamheten föreslås på fyra ställen i landet. En idé som läggs fram är att i stället för specialister ha en samordnare på varje Lokalt försäkringscenter, som är runt 60 till antalet. Därutöver föreslås också ett virtuellt specialiststöd, en datorfunktion som alltid är tillgänglig.

− Diskussionen kring specialisterna rör upp många känslor och även frågor kring om jag inte är nöjd med specialisterna. Det är jag, men jag måste minska min personal någonstans, säger Svante Borg.

Vad specialisterna ska göra i stället är en öppen fråga. Enligt Svante Borg är handläggning ett alternativ av flera.

Annika Rydbäck, ST-representant i den arbetsgrupp som utreder specialistrollen, bekräftar att det handlar om specialisternas vara eller inte vara inom organisationen.

− Från STs håll är vi angelägna om att Försäkringskassan har flera olika yrkesroller, och att det finns bra karriärvägar, men det kan ju fungera på olika sätt. Det finns inga beslut kring hur det här försöket ska läggas upp än, varför det är svårt att uttala sig.

Planerna på en försöksverksamhet är på ett väldigt tidigt stadium. Hur många specialister som omfattas, vilka orter som berörs eller startdatum är inte beslutat än.

Den 5 december kommer en ny rapport om den tänkta försöksverksamheten. Fram till dess vill Svante Borg ha en öppen diskussion och samverkan med facket och de anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA