ST betonar arbetsgivaransvar

SJUKFÖRSÄKRINGEN2003-12-16

Rehabiliteringens betydelse och arbetsgivarens ansvar betonas i STs remissvar om den framtida sjukförsäkringen.

Bristen på förebyggande arbetsmiljöarbete orsakar höga kostnader för samhället. Det konstaterar ST i sitt remissvar på sjukförsäkringsberedningens betänkande.
Därför måste arbetsgivarens ansvar göras tydligt, liksom gränsen mellan ansvaret hos bland annat försäkringskassa och stat/kommun/landsting.
ST pekar också på att nedskärningarna inom staten minskat arbetsgivarens möjlighet att ta sitt arbetsmiljöansvar. Vidare saknas kompetens att ta fram rehabiliteringsplaner och göra riskanalyser inom ramen för internkontroll av arbetsmiljön.

Detta anser ST också:

  • Arbetsgivarens ansvar måste preciseras och kopplas till sanktionsmöjligheter. Sådana bör införas i Arbetsmiljölagen.
  • Arbetsgivaren ska ansvara för behovsanpassade rehabiliteringsåtgärder från sjukdag 1. Arbetsorganisationen bör analyseras utifrån ohälsa, sjukfrånvaro och rehabilitering som en del av att arbetsmiljön kartläggs.
  • Att försäkringskassan och arbetsmarknadsmyndigheten måste få behövliga resurser.

ST säger nej till följande:

  • Att sjukskrivningsperioden begränsas till tolv månader och att högkostnadsskydd införs för småföretag.
  • Att karensdagen finns kvar. Sjukersättningen bör täcka 90 procent av inkomsten från första sjukdagen.
  • Att sjuklöneperioden förlängs i två steg till 60 dagar. Bland annat för att detta inte leder till att arbetsgivaren startar ett aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete. Det visar den 28 dagar långa sjuklöneperioden under 1998.

Det här säger ST ja till:

  • Att ersättningstaket höjs till tio prisbasbelopp – men anser att ersättningsnivån bör vara 90 procent istället för 80.
  • Att arbetsmiljöverket får en tydligare roll.
  • Att sjukförsäkringen utformas som en statlig myndighetsorganisation för hela landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA