ST-företrädare nöjda med säkerhetsarbetet på ambassaderna

REGERINGSKANSLIET2023-08-09

De i vissa fall våldsamma protesterna mot svenska ambassader efter koranbränningarna i Sverige har i huvudsak hanterats väl av utrikesdepartementet, UD, anser ST-företrädare. De fackligt förtroendevalda efterlyser dock en bredare kommunikation med oroliga anställda på utlandsmyndigheterna.

Natten till den 20 juli stormades den svenska ambassaden i Bagdad och sattes i brand, och personalen tvingades utrymma byggnaden. Det var det andra angreppet under sommaren, och ambassaden har nu flyttats till Stockholm på obestämd tid. I andra länder har demonstrationer med udd mot Sverige förekommit.

Karina Åbom-Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet, säger att sommarens dramatiska händelser lett till att fackligt förtroendevalda fått många mejl och samtal från medlemmar.

– Även om det varit ganska tyst i medierna de senaste dagarna fortsätter oron, även bland lokalanställda som kan vara i en särskilt utsatt position. Förtroendevalda har fått bryta sin semester för att fånga upp puckarna.

Hon tycker att hon som facklig företrädare får den information hon efterfrågar.

– Men det är ett problem att vi måste efterfråga den. Vi samarbetar väldigt mycket med Saco-S i de här frågorna, säger Karina Åbom-Engberg.

Daniel Johansson Århem sitter i styrelsen för STs sektion på UD och har tät kontakt med både utsända och lokalanställda medlemmar på utlandsmyndigheterna. Han säger att han inte har hört någon kritik mot hur UD hanterat händelserna i Irak.

– Jag uppfattar att det har gjorts så bra man kan tänka sig, både i Bagdad och på säkerhetsenheter hemma. Alla anställda kunde sätta sig i säkerhet i tid. Det var en väldigt obehaglig händelse, men systemet verkar ha fungerat.

Han känner till att UD haft kontakter med ett antal andra ambassader. Han skulle dock önska att kommunikationen var bredare.

– Man får ha respekt för att situationen är rörlig och att mycket av informationen är känslig. Men vi har framfört att man åtminstone skulle kunna förmedla att arbetsgivaren vet att det finns anställda som är oroliga, och att man tar den oron på allvar, säger Daniel Johansson Århem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA