»ST har gjort en stor blunder«

FACKLIGT2005-04-05

–ST har varit för medgörligt och gjort en stor blunder som accepterat ett avtal där chef och medarbetare kan löneförhandla utan fackligt inflytande, anser Ingemar Johansson.

Ingemar Johansson är sektionsordförande för ST inom Skogsvårdsstyrelsen i Mälardalen. Han reagerar mycket starkt mot att paragraf 8:2 överhuvudtaget finns med i årets centrala löneavtal. Genom den kan facket förlora sitt inflytande över löneförhandlingarna och få svårt att bevaka alla medlemmars intressen.

Tror på solidarisk lönepolitik

–Detta stärker inte fackets roll. Jag förstår inte varför ST gått med på detta. Man hävdar att det ligger i tiden att medlemmarna vill förhandla själva, men jag ger inte mycket för det snacket! Jag har jobbat fackligt i 35 år och tror mer på en solidarisk lönepolitik, säger han.

Enligt honom finns uppenbara nackdelar med individuella förhandlingar enligt 8:2: De som kan tala för sig får mer i löneförhöjning på bekostnad av andra, det uppmanar till egoism, kan leda till att det blir »lägre i tak« och osämja eller obehaglig stämning på arbetsplatserna.

Avdelningarna ska bestämma

–Jag tycker att STs avdelningar fritt ska bestämma hur de vill ha de lokala förhandlingarna. Det ska inte låsas fast i något centralt avtal med Arbetsgivarverket. Vi måste ha kvar möjligheten att neka till lönesättande avtal enligt 8:2 också i fortsättningen.

Av Skogsvårdsstyrelsens tio regioner har sex sedvanliga kollektiva förhandlingar 2005. Det visar, anser han, att inte ens de lönesättningssamtal som förekommit tidigare varit så populära. Då kom chef-medarbetare fram till en lön som facket konfirmerade i efterhand.

–ST inom Skogsvårdsstyrelsen Mälardalen gjorde en enkät bland medlemmarna för några år sedan, då vår huvudarbetsgivare Skogsstyrelsen ville ha den sistnämnda typen av samtal. Svarsfrekvensen var 80 procent och 80 procent av dem som svarade föredrog sedvanlig kollektiv förhandling. Inom Mälardalen, där jag är sektionsordförande, har vi aldrig haft något annat.

Avtalet

o Paragraf 8:2: Uppgörelse om lön mellan chef och anställd som blir automatiskt reglerad i kollektivavtal utan fackets inblandning.

o Paragraf 8:3: Parterna träffar kollektivavtal om löner enligt gängse modell.

o ST förordar att samtal mellan chef och medarbetare om lönen ska kunna hållas inom ramen för 8:3 och att detta godkänns i efterhand i kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA