ST lobbar för bättre ekonomisk balans

SIS2010-02-12

En utredning ska föreslå hur Statens institutionsstyrelse, SiS, ska finansieras för att undvika tvära kast i ekonomin. ”Vi har svårt att bygga upp verksamheten på sikt”, förklarar Tobias Bjerman, ST, som nyligen uppvaktade utredaren.

Flertalet av SiS behandlingshem finansieras bara till 35 procent med statliga medel. Resten, 65 procent, kommer från kommunerna som ersättning för utnyttjade vårdplatser. Det leder till en ryckig ekonomi som försvårar möjligheten till långsiktig planering.

Exempelvis har SiS tagit bort 55 vårdplatser till följd av kommunernas minskade efterfrågan under 2009.

Nu pågår en utredning som ska undersöka om det går att göra det lättare för SiS att ”hålla god ekonomisk balans”, som det står i regeringsuppdraget. Förslaget ska vara kostnadsneutralt.

Nyligen uppvaktade bland andra STs ordförande Annette Carnhede och Tobias Bjerman, ST inom SiS, utredaren Svante Eriksson på Statskontoret.

– Det är omöjligt för oss att parera behovet av vårdplatser, säger Tobias Bjerman. Som det är nu måste vi göra oss av med kompetent personal vid ekonomisk nedgång och sedan, när det vänder, kan vi inte bygga upp verksamheten igen med någon god kvalitet. Arbetsmiljön blir sämre vilket drabbar både personalen och elevernas behandlingssituation.

Nuvarande finansieringssystem innebär också att Statens institutionsstyrelse har en lägre anslagskredit än myndigheter som är statsfinansierade till hundra procent, påpekar Tobias Bjerman. Han tycker att det vore bäst med ett system där kommunerna köper platser direkt av staten, i stället för av myndigheten.

Utredningen ska vara klar 31 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA