ST-protest mot nedläggning av behandlingshem för pojkar

SIS2007-12-18

Statens institutionsstyrelse, SiS, vill lägga ned sitt enda öppna behandlingshem för pojkar med grava beteendeproblem och neuropsykiatriska störningar, som adhd. ST-avdelningen är kritisk.

Den nedläggningshotade Åbygården en mil från Trelleborg har mycket unga klienter, 12–16 år. Många av dem bor på gården under hela högstadietiden, och behandlingsstödet omfattar också familjen.

SiS motiverar sitt förslag att stänga hemmet med att man tror att kommunerna i framtiden inte kommer att efterfråga platserna. Ett tecken på det är att beläggningen varit dålig under hösten, säger regionchef Bengt Andersson.

–Det vi gör är avhängigt vad man vill ha i den kommunala socialtjänsten, och man önskar inte enbart öppna platser, säger han. Det finns bara tre öppna hem, och på de andra två kommer vi att bygga om för att möjliggöra låsbarhet. Men när det gäller Åbys målgrupp vet vi inte om det finns efterfrågan oavsett låsbarhet.

STs arbetsplatsombud på Åby, Thomas Glimskog, ifrågasätter ledningens »titt i kristallkullan«. Beläggningen har mestadels varit hög, påpekar han.

–Och vi har en erkänt välfungerande verksamhet, så förslaget är sorgligt och svårbegripligt.

ST-avdelningen inom SiS tycker också att förslaget är dåligt underbyggt. Vice ordförande Per Hellstrand anser att man i stället bör värna om små behandlingsenheter som Åby, som har nio vårdplatser.

–Stora enheter där man samlar många våldsbenägna ungdomar är olämpliga från behandlingssynpunkt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA