STs kongress 2016.
Bild: Malin Hansson
STs kongress 2016.

ST ska verka för kortare arbetstid

ST2016-05-25
ST ska verka för arbetstidsförkortning. Det beslutade förbundets kongress i dag. Förbundsstyrelsen fick kritik för att inte ha drivit frågan tidigare, trots att ett liknande beslut även togs av kongressen 2012.

Två motioner till STs kongress handlade om att förbundet ska verka för kortare arbetstid. Den ena, som handlade om lagstadgad arbetstidsförkortning, bifölls inte av kongressen. Det gjorde däremot den motion som krävde att förbundet mer aktivt ska arbeta för förkortad arbetstid.

Gabriel Thott från ST inom Linköpings universitet var mycket kritisk till hur förbundets ledning hittills hanterat frågan. Redan vid STs förra kongress, 2012, antogs en motion om arbetstidsförkortning. Den gången utan stöd från förbundsstyrelsen.

Gabriel Thott menade att inte mycket hänt sedan dess. Han pläderade för att arbetstidsförkortningen bör vara lagstadgad.

­­ –  Det är en klassfråga, faktiskt. När vi pratar om avtalsstyrd arbetstidsförkortning är det den som har tillräckligt mycket styrka och power för att få igenom sin vilja som kan få den arbetstid man vill. Men den som inte har det får finna sig i det som har varit.

Förbundsstyrelsens Tobias Bjerman gav Gabriel Thott rätt i att inte mycket hänt:

 – Övertidsuttag ökar. Krav på tillgänglighet ökar. Arbetsbelastning och stressen ökar och sjuktalen drar i väg. I den här frågan har vi tyvärr misslyckats, det tror jag att vi alla kan vara överens om.

Men enligt Tobias Bjerman är lagstiftning inte den bästa vägen – i alla fall inte till en början.

– Det måste ske i en stegvis process, det är inget man gör över en natt. Det är svårt att driva den här frågan som enbart en lagförändring. Vi tror att vi måste göra både och, och att vi därför först och främst måste pröva avtalsvägen, sade han.

Men Gabriel Thott har inte låtit sig inte övertygas:

 – Det är bara starka anställda som har möjlighet att sluta sådana avtal. De som verkligen behöver det kan aldrig få någon arbetstidsförkortning om det inte sker lagstiftningsvägen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.