ST-stöd för förvaltningsförslag

REMISS2008-04-08

Det behövs en analys av hur arbetsmiljön och övriga villkor ser ut vid små statliga myndigheter, säger ST i ett remissvar på ett förslag från Förvaltningskommittén.

ST stöder i huvudsak kommitténs betänkande, som handlar om små myndigheter och statlig opinionsbildning.

Enligt utredningsdirektiven har statliga myndigheter i alltför hög grad tillåtits att bedriva opinionsbildande verksamhet. Utredaren Yvonne Gustafsson, generaldirektör vid Statskontoret, konstaterar dock att regeringen själv kan bestämma över myndigheternas opinionsarbete genom att precisera och avgränsa uppdraget i myndighetens instruktion. Det tycker ST är bra, eftersom det ger goda långsiktiga planeringsförutsättningar.

ST stöder också förslaget att vid behov bilda tillfälliga opinionsbildande myndigheter inom kommittéväsendets ram, liksom utredningens uppfattning att myndigheter inte ska driva opinion i politiskt kontroversiella frågor som står inför ett avgörande.

När det gäller småmyndigheter har Yvonne Gustafsson kommit fram till att de inte är särskilt problematiska allmänt sett, men att de skulle behöva central service och en mindre administrativ börda. ST beklagar att utredningen inte haft ett medarbetarperspektiv i sin analys. Det går därför inte att säga hur väl små myndigheter klarar att vara goda och aktiva arbetsgivare.

ST är också kritiskt till ett förslag att ompröva nya myndigheters existens efter några år. ”Det är inte rimligt att medvetet och systematiskt låta hela arbetsplatser under flera år sväva i ovisshet kring framtiden”, skriver ST i sitt remissvar. I stället måste man göra en noggrann prövning innan en ny myndighet bildas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA