”Vi har länge fått signaler om att utbildningen var dålig”, säger STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, Fredrik Andersson. Sedan myndigheten förlängt avtalet med konsulterna har ST inlett en tvisteförhandling om mbl-brott.
Bild: Mats Erlandsson
”Vi har länge fått signaler om att utbildningen var dålig”, säger STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, Fredrik Andersson. Sedan myndigheten förlängt avtalet med konsulterna har ST inlett en tvisteförhandling om mbl-brott.

ST tar strid om "flummiga" konsulter

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-09-19

ST inom Arbetsförmedlingen har länge ifrågasatt konsulterna från Gaia, hårt kritiserade för ”new age-flum”, och fått ledningens löfte om att de ska ut. I stället har avtalet med konsultbolaget förlängts. Nu driver ST en tvisteförhandling om brott mot mbl.

I juni 2014 vann Gaia Leadership Arbets­förmedlingens upphandling av managementkonsulter med ett offererat timpris på 1 500 kronor. General­direktör Mikael Sjöberg hade tillträtt i mars med uppdraget att förnya myndigheten, och samma år gav sig Arbets­förmedlingen ut på en ”förnyelseresa” som ska nå sitt mål 2021.

Reseledare var konsulterna från Gaia, som utbildat 790 chefer, coachat ledningen och gett chefer managementstöd.

Mikael Sjöberg kände väl till Gaia – han hade anlitat bolaget även i sitt tidigare jobb som generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

I somras granskade Dagens Industri Gaias omfattande fakturering under tre års tid: 695 fakturor summerade till 114 miljoner kronor, varav två tredje­delar saknade timspecifikation.

Konsultbolagets metoder har fått kritik av många deltagare för att vara ”flummiga” och ”new age-baserade”.

– Vi har länge fått signaler om att utbildningen var dålig, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

I fjol tog vi upp problemet med ledningen och fick beskedet att konsulterna från Gaia skulle fasas ut under våren 2017. Men i slutet av maj fick facken i stället veta att avtalen med Gaia förlängts.

I juni begärde ST en tvisteförhandling om brott mot medbestämmandelagen, mbl, säger STs ombudsman Christian Camitz.

– Vi har haft en inledande förhandling, men arbetsgivaren anser inte att de har förhandlingsskyldighet.

Gaia är drivande bakom Arbets­förmedlingens nya organisationsplan, som fått bakläxa av styrelsen och ska revideras. Ledningen har då bett Gaia att delta.

– Det blir indirekt som att de ska granska sig själva, konstaterar Fredrik Andersson, som nu bett en arbets­tagar­konsult göra en oberoende granskning.

Arbetsförmedlingens förhandlingschef Thomas Wolf säger att Gaia haft ett treårigt avtal från 2014 med möjlighet till ett års förlängning två gånger:

– Vi anser inte att vi behöver förhandla förlängningen, men jag ska stämma av med Arbetsgivarverket.

Har du gett något löfte om att Gaia skulle fasas ut?

– Vi har sagt att vi ska växla över från konsulter till egen förmåga, men vi har inte gett några löften om tidpunkt. Vi växlar över successivt.

Är du nöjd med Gaias insatser?

– Vi har fått vad vi efterfrågat och köpt.

Känner du igen kritiken om flum?

– Jag har fått signaler om att vissa inte gillar delar av insatserna.

Ska Gaia vara med och utvärdera de nya organisationsförslagen?

– Myndighetsledningen utvärderar, de ska ge konsultstöd.

I ett svar på en skriftlig fråga i riks­dagen har arbetsmarknads­minister Ylva Johansson förklarat att Arbetsför­med­lingens internrevision ska granska Gaias räkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av less (ej verifierad) tis, 09/19/2017 - 12:35
Detta börjar bli löjligt. Vissa anser att Gaia är bra andra att den är kass. ST och Arbetsförmedlingens högsta ledning leker Cowboys & Indianer på alla de anställdas som sliters bekostnad. När ska dom fatta att medborgarna ledsnar ur på detta skyttegravskrig. Kanske är det så att dom borde lösa problemen istället och i det säkerhetsställa strategier och processer som leder till att Arbetsförmedlingen kan bibehålla sitt existensberättigande och i det förbättras. Hela detta drevet hjälper inte dom som arbetar under galna förhållanden för att rädda detta skepp som förmodligen kommer att sjunka om inte stridsyxans läggs ned. Dagisfasoner.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.