ST underkänner samadministration

SERVICECENTER2011-06-07
Olämpligt, orealistiskt och riskabelt. ST hittar inte mycket positivt att säga om förslaget till ett gemensamt servicecenter för myndigheternas administration.

En utredning har föreslagit att ett servicecenter för statliga myndigheters stödfunktioner som IT, ekonomi och personalfunktioner ska startas 1 januari nästa år. Tanken är att stordrift ska ge besparingar.

ST säger kort och gott nej till förslaget. Invändningarna är många, enligt förbundet:

  • Det finns starka kopplingar mellan kärnverksamheten och stödfunktionerna, exempelvis på områden som rekrytering, arbetsmiljö, lönepolitik och kompetensutveckling. Dessutom är många av frågorna viktiga i det lokala partsarbetet.
  • Besparingen, om det blir någon, blir betydligt mindre än vad regeringen trodde när den satte igång utredningsarbetet.
  • För att ro hem någon besparing krävs att många processer och arbetsuppgifter standardiseras. Det rimmar illa med de statliga avtalen, som i allt högre grad förutsätter flexibilitet och lokal och individuell anpassning.
  • Servicecentret får tillgång till en stor mängd personuppgifter, som i vissa fall är integritetskänsliga. I synnerhet om externa leverantörer får ta del av dem finns stora risker.

ST anser också att tidsplanen är helt orealistisk och att talet om frivilligt deltagande är en sanning med modifikation, eftersom myndigheterna måste visa att de kan producera de administrativa funktionerna minst lika effektivt som servicecentret.

Om förslaget ändå genomförs måste de personalpolitiska frågorna belysas ordentligt, framhåller ST. Förbundet kräver att en särskild grupp inrättas, med fackligt deltagande, för att arbeta med personal- och arbetsmiljöfrågorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.