ST välkomnar fler civila inom Polisen

POLISEN2012-12-14
ST välkomnar att regeringen uppdragit till Rikspolisstyrelsen, RPS, att utreda hur fler civila kan beredas plats att arbeta inom Polisen.

Regeringen har bett RPS att se över hur man ska kunna ge fler människor med annan utbildning än polisiär möjlighet att arbeta åt Polisen. I uppdraget ligger att arbetsuppgifter som idag kräver polisutbildning ska kunna utföras av civil personal. Att civilanställda inom polisen ska få större befogenheter är en fråga som ST inom polisväsendet har drivit i många år, påpekar Karin Svenning, ordförande för ST inom polisen:

”Jag är övertygad om att det blir ett effektivare polisväsende genom att civila inom polisen får möjlighet att utföra fler arbetsuppgifter”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon hänvisar till flera utredningar som har visat att annan än polisutbildad personal är väl lämpad att utföra till exempel utredningsarbete. Utredningarna har efterlyst ändrad lagstiftning för att ge icke polisutbildad personal större befogenheter, men det har hittills inte lett till några åtgärder.

”Genom att utveckla den befintliga civilanställda personalen och dessutom tillföra ny kompetens kommer exempelvis utredningsverksamheten inom polisen att förbättras”, säger Karin Svenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.